70-метровият трибагреник отново отбеляза Националния празник в Бов

2151 преглеждания

За шеста поредна година бовчани почитат по този начин деня на Освобождението

Малко след 12:00 ч. от скалата „Триъгълника“, срещу Гара Бов, алпинисти започнаха спускането на националния флаг. Събитието, с което в Бов за шеста поредна година отбелязват Националния празник на България, отново прикова вниманието на стотици гости на китните селища в Искърското дефиле, а чрез националните медии влиза в домовете на все повече българи.

Сложната алпинистка задача по спускането на знамето, което тежи 130 килограма и е широко 9 метра, продължава около двадесет минути, като през това време множеството от гражданите с вдигнати телефони и фотоапарати наблюдава операцията, която се осъществява от алпинистите. 

Естествен център на вниманието на хората е Роза Гекова, наричана от местните „Новата Райна Княгиня“, която определя знамето като свое дете и усмихната, в народна носия, разказва за раждането на идеята, за първите знамена, които скалата къса, и от които бовчани правят малки знамена, които раздават на своите съселяни и гости и за последното знаме, което е ушито от качествен плат и за трета поредна година се спуска от скалата.

Тази година, организаторите на събитието от двете села поканиха всички, които имат възможност да дойдат на тържеството в народни носии и затова площада пред НЧ „Светлина - 1896“, улицата и гаровото пространство са изпълнени с усмихнати хора, облечени в народни носии от различни фолклорни области в страната. Настроението е приповдигнато, четат се стихове на Вазов и Ботев.

След спускането на знамето, черешово топче огласява кулминацията на събитието, а всички запяват химна на България, с което засвидетелстват своята почит и уважение към 141 годишнина от възстановяването на българската държава. С хора, много усмивки и настроение, срещи с близки и приятели, нови запознанства, много снимки, песни и стихове продължава празничния ден в двете села с едно име, любимо място на патриарха на българската литература Иван Вазов, чието име, по думите на майстора на словото "Така богато се римува с любов".

През тази година благотворителната кауза, с която се свърза събитието по традиция, е за малкия Гого, който има нужда от лечение в Турция. Новото, бе и развяването на българския трибагреник на скалата Злият камък, където прототипът на Вазовия, Дядо Йоцо - пастирът Йордан Маринков от Заселе.

Празникът продължи с награждаване на осемте деца от инициативата „Българче на Бов”.

Кметът на Бов Марио Вутов връчи паричен чек на 4 годишната Рая, избрана за „Българче на Бов, 2018”. Всички деца получиха поименни купи с логото на Бов. Подаръци за участниците в инициативата бяха подсигурени от: сдружение ,„Азбукари”, клуб „Русофили”, Васил Анков – председател на РПК „Чавдар”, гр. Своге, сем. Лидия и Петър Петрови и Елена Бачева от фондация „Дневникът на мама и татко”.

Елисавета Георгиева