Питка със сирене – рецептата на седмицата и първият финалист в „Сподели своя вкус с Espressonews“

1996 преглеждания

Надя Тодорова от Годеч е първия финалист в първото издание на кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“.  Нейната питка със сирене бе най- харесваната  рецепта през изминалата седмица.

Необходими продукти:

- 2 яйца и 1 белтък /жълтъка остава за намазване на питката/,

- 5 с. л. разтопено масло,

- 5 с. л. кисело мляко,

- 500 мл. прясно мляко,

-  1 с. л. сол

- 1/2 кубче прясна мая

Начин на приготвяне:

Mаята се подхваща с 4 с. л. брашно, 1 с. л. захар и прясното мляко. Стои около 15 минути да втаса. В дълбока купа се прави кладенче, в което се изсипва маята и останалите продукти. Замесва се меко тесто, за което е необходимо 1- 1,200 кг. брашно. Така омесеното тесто се слага в затоплената фурна на 50 градуса за 20 минути, след което се оформя питката. Къса се едно топче за средата на питката, а останалото тесто се  разточва на кора, която се намазва с размекнато масло, поръсва се със сирене и се навива на руло. Рулото се нарязва на парчета около 2 см., които се подреждат едно до друго, като се застъпват. Питката втасва още веднъж преди печене за около 30 минути. Пече се в умерена фурна на 180 градуса за 40 минути.

Да ви е сладко!

С кулинарния конкурс „Сподели своя вкус с Espressonews“  даваме възможност за изява на всеки любител на домашно приготвената храна и нейното стилно представяне! Ако желаете да се включите в конкурса и Вие вижте  правила и условия  за участие.

 

Espressonews