Общините от Софийска област са в готовност за зимата

1658 преглеждания

Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния и общинските планове проведе заседание, чиято цел бе да бъдат отчетени дейностите, предприети от общините и териториалните структури във връзка с подготовката за есенно-зимния сезон 2016-2017 година.

По време на заседението, Областният управител г-жа Росица Иванова представи новия експерт ОМП в Областната администрация - г-н Валентин Венков, спечелил провелия се конкурс за длъжността.

Съгласно точките от дневния ред, последваха доклади за готовността за зимата, като директорът на РД ПБЗН-София комисар Пламен Зашев побърза да информира, че във всички общини от Софийска област има готовност за посрещането на евентуални кризисни ситуации, причинени при тежки атмосферни условия.

Г-н Зашев подчерта още, че предстои да бъде актуализиран сега действащият Областен план за защита при бедствия, който е изготвен през 2012 година. В продължение на разговора, г-н Георги Иванов, началник сектор в РД ПБЗН, представи на участниците в заседанието част V от Областния план – „Снегонавявания и обледявания“, както и приложенията към нея, в които са упоменати териториите с най-голям потенциален риск, мерките за справяне, превенция и защита на населението при бедствия и кризисни ситуации, както и задълженията и отговорностите на отделните служби.

По време на заседанието бе обсъден и напредъкът с процедурите по места за избор на снегопочистващи фирми, като представителите заявиха, че повечето общини на територията на Софийска област са приключили или са във финален етап на обществените поръчки за избор на фирми и сключване на договори за зимното почистване.

Директорът на РЗИ Софийска област – д-р Александър Златанов също докладва, че в цялата област е създадена организация за посрещане на зимата като подчерта следните важни точки:

  • актуализирани са плановете за работа на РЗИ и на лечебните заведения;
  • изготвени са списъци с имена и адреси на хронично болните и тези на хемодиализа на територията на Софийска област за транспортиране за лечение при настъпване на критична ситуация;
  • издадени са указания към лечебните заведения за подготовка и реакция при бедствена ситуация, като изпълнението им е проверено;
  • лечебните заведения са запасени с медикаменти и консумативи, състоянието на електрозахранващата им мрежа е проверено;
  • обобщава се и се изпраща до МЗ информация за наличните свободни места в болниците, които да бъдат използвани при нужда.

Подготвени за сурови зимни условия са и от „ВиК“ ЕООД-София, като дружеството е оборудвало аварийни екипи, осигурило е техника, а големите аварии по външни водопроводи, които могат да предизвикат обледяване, са отстранени. Отношение взе и Заместник областният управител - г-н Николай Николов, след въпрос на Областния управител относно есенната профилактика на каптаж при водохващането на курорта, който информира, че е в ход подмяната на водопровод в к.к. Боровец, като уверението, което е получил, е чрез него да бъдат решени затрудненията на курорта с водоподаването в активния туристически сезон.

Училищата и детските градини на територията на Софийска област също имат готовност за посрещане на зимата, осигурено е отоплението на учебните помещения.

От РДГ-София на свой ред изказаха готовност да съдействат при обрязване на опасни дървета, попадащи в техни територии, като в тази връзка бе дискутиран и въпроса с орязването на дървета в близост до пътната мрежа, които не попадат в горски територии.