Възстановка отбеляза 131-вата годишнината от битката за Сливница

1988 преглеждания

По случай 131 години от Сръбско-българската война, 20 ноември бе изпълнен с различни инициативи за отбелязване на годишнината. Празничният ден започна с открит урок по история, който се проведе в салона на НЧ „Съзнание 1907” - гр. Сливница. Той бе воден от лекторите Национално дружество „Традиция”, които запознаха присъстващите с историческите факти около международната  политическа обстановка, довела до войната, проследяване на бойните действия, както и с героичното минало на Сливница. Сред присъстващите бяха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Сливница, ученици от ОУ ”Иван Вазов” - с. Алдомировци, жители и гости на града.

По-късно програмата продължи с поднасяне на венци и цветя  от учениците и доброволците на НД „Традиция” пред Монумента „Героите на Сливница”.

Ранният следобед на неделния ден започна с професионално подготвена възстановка от представителите на Национално дружество „Традиция”, която се проведе в местността ”Бабин дел”, където бяха представени героичните сражения на българската войска на Сливнишката позиция. Възстановката  беше озвучена, като говорител обясняваше основни събития от войната и сраженията. Присъстващите граждани и гости  на община Сливница видяха на живо възпроизведени картини и научиха подробности за бойните действия.

Показани бяха настъплението на сръбската и отбраната на българската войска, отекваха гърмежите на пушки и оръдия, а ранените бяха изнасяни в медицинския пункт.
С проявения  безпримерен героизъм във военните действия край Сливнишките позиции се утвърждава категоричната победа на България в Сръбско-българската война и в последствие се подписва мирния договор със Сърбия на 19 февруари 1886.

Сръбско-българската война е първата война на българския народ след Освобождението и се води за защита на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тридневното отбранително сражение при Сливница завършва с победа на Българската армия и осигурява преминаването и в контранастъпление. От този момент нататък инициативата преминава изцяло в нейни ръце. Така само за две седмици младата българска войска, без каквато и да е външна помощ, подкрепена единствено от родни доброволци, запасни и опълченци, разгромява опитната сръбска армия. Затова Сръбско-българската война е определяна с фразата „Капитаните побеждават генералите”.

Снимки и текст: Анелия Теофилова