По-строги мерки към младите шофьори и още нови изменения в ЗДвП бяха приети от НС

1241 преглеждания

НС окончателно прие измененията в Закона за движение по пътищата. Депутатите решиха през периода от 15 ноември до 1 март, да бъде задължително карането със зимните гуми или с гуми с грайфер не по-малък от 4 мм.

След спор в какъв период да бъдат задължителни гумите и какъв да е грайферът им, всички от пленарната зала се обединиха и поставиха срок, в който зимните гуми и тези с минимален грайфер 4 мм, да станат задължителни за всички автомобили. Според тях сигурността на пътя е на първо място и тя може да се гарантира именно с новите промени в закона.
Депутатите приеха и по-строги мерки към младите шофьори. На младите водачи се забранява да се движат по магистралата с повече от 120 км/час, а от 00:00 ч, до 6:00 ч. могат да управляват превозно средство само с придружител с над 3 години стаж. Новите водачи ще трябва да сложат на видно място на предното или задното стъкло знак, че той се управлява от млад шофьор.
Друга от поправките в ЗДвП забранява спирането в аварийната лента на магистралите, освен при повреда на автомобила или здравословни проблеми на водача и пътниците. Също така, шофьорите нямат право да карат в аварийната лента, срещу посоката на движение. Става задължителна и проверката на пътниците при превоз на такива –  тя ще се изразява в поставяне на предпазни колани, столчета за децата и т.н. на всички, возещи  се в автомобила.
Парламентът прие да не се извършват маневри, изразяващи се в резки промени на движенията и внезапно преминаване в лентите за движение.
Единодушно се прие и забрана да се организират гонки по пътищата, отворени за обществено ползване.
Предстои гласуване и на други нови правила в Закона за движение по пътищата, а след това и обнародването им.

 

Източник: Автошкола Василеви