ПОЖАРЕВСКА ГОЗБОТЕРАПИЯ

1453 преглеждания

Традиционното коледно тържество „Коледна гозботерапия“, организирано от кметството на село Пожарево  и  НЧ "Васил Левски 2012" се проведе в неделния ден, 04.12.2016 г.

 По запазен пожаревски обичай бе запалена старата селска пещ. Ароматът  на опечените и прясно омесените хлебчета, питки и колачета, което беше част от заниманията в гозботерапията, се разнесе из площада още от сутринта.  Беше изпълнена една от основните причини за провеждне на мероприятието - децата на Пожарево и гостите да не забравят как в Шопско се правят обредните хлябове и колачета за Коледа и Бъдни вечер.

Денят продължи с  провеждането на  занимания в  организирана детска работилница по изработка на коледна украса, играчки и картички с ръководител Елена Костова. Заниманията започнаха от 10.00 часа  и се проведоха в салона на читалището НЧ "Васил Левски 2012". Децата изработваха коледна украса предимно от естествени материали, която след това беше разпродадена на благотворителния пазар.

Тържеството продължи на площада  с празничен концерт с участието на ансамбъл „Огин“и пожаревските малки коледари. Освен професионалните изпълнения на ансамбъла, които зарадваха и изпълниха с положителни емоции гостите на тържеството, с песнички с коледно настроение се изявиха и малките изпълнители от детска вокална група „ Палави ноти“ гр. Божурище с ръководител Венелина Петрова.

В 12:00 часа бе поставено началото на конкурс за най-вкусно коледно ястие и благотворителна разпродажба и въпреки че всяка година, организаторите го обявяват като конкурс, не беше излъчен победител, защото всички донесени от пожаревски гозби бяха невероятно вкусни и изчезнаха буквално  за секунди. На трапезата можеше да бъде опитан вкусен пожаревски хляб, колачета – врабчета, кукла, преветняк, пълнени чушки с боб и сладки таралежчета на леля Марги, бобена каша от Борна и Михаела, баница с кисело зеле от леля Полка, леля Живка и Яница и точени кори, баклавата на леля Роси, малки тиквени сладки кошнички на баба Ева, баница с тиква на леля Васка. Огромен казан невероятно плодово греяно вино с канела, приготвено от баба Вишня, стопли и без това слънчевия ден на гостите.

В крайна сметка спечелилите кулинарния конкурса са най-вече тези, които дойдоха да опитат невероятните пожаревски гозби, заедно около трапезата се сграяха с приятен разговор и греяно вино.

Набраните средствата от коледния пазар на гозби ще подпомогнат художествената самодейност на читалището  през  2017 г., като с тях по- конкретно читалищната управа се надява да бъдат подобрени условията край селската пещ, където през изминалата година стартира провеждането на обучения по приготвяне на традиционен хляб за деца от училища и детски градини.

EspressoNews