Днес отбелязваме Никулден – празник на рибарите, моряците, банкерите и търговците

2992 преглеждания

Днес празнуваме Никулден, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Разбира се, на този ден своя имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат и банкерите и търговците.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. Задължително на Никулден е на празничната маса да присъства риба – най-често това е шаранът, тъй като според поверието шаранът е "слуга на Св. Никола". Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година.       

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. Тази година снега малко подрани, но може би точно поради тази причина не се и задържа дълго – чака да мине Никулден, за да покрие земята за дълго.

EspressoNews