За 24-та година се отбелязва Международният ден на гражданската авиация

1373 преглеждания

През 1994 г., 7-ми декември е обявен за Международен ден на гражданската авиация от ICAO (International Civil Aviation Organization). Две години по-късно, през 1996 г.  по инициатива ICAО и с помощта на канадското правителство, Общото събрание на ООН официално признава датата 7 декември като Международен ден на гражданската авиация. Датата не е избрана случайно – на този ден през 1944 г. е подписана Конвенцията за международната гражданска авиация.

Целта на Международният ден на гражданската авиация е в глобален план да се генерира и засили вниманието на значението на международната гражданска авиация в социално-икономическото развитие на държавите, както и на ролята на ICAО за насърчаване на безопасността, ефективността и редовността на международния въздушен транспорт. 

За ICAO: ICAO е специализирана агенция на ООН, която класифицира принципите и техниките на международното въздушно навигиране и подпомага планирането и развитието на международния въздушен транспорт да осигури безопасност и системен растеж. Съветът на организацията усвоява стандарти и обичайни практики относно въздушното ориентиране, неговата инфраструктура, самолетните инспекции, както и превенцията на незаконни интерференции и улесняване на граничните процедури за международната цивилна авиация. В допълнение ICAO очертава протоколите, спазвани при разследване на самолетни катастрофи от властите по сигурността на транспорта на държави, подписали така известната Чикагска конвенция.

Гражданската авиация съществува в България от 1922 г. Тогава правителството на Александър Стамболийски взима решение за закупуване на въздухоплавателни средства за граждански цели, а на 1-ви април същата година е създадено въздухоплавателното отделение към Министерството на железниците, пощите и телеграфите. Първите самолети са закупени от Франция, Англия и Чехословакия. През 1947 г. е открита първата редовна линия София -  Бургас, а през 1848 г. и първата международна линия София – Белград – Будапеща – Прага. В България има пет международни летища – София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. 

EspressoNews