Тримесечна и дневна винетка от догодина

2117 преглеждания

От 1 януари 2018 г. ще се предлагат винетки за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица и един ден, считано от деня на закупуването им, решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Занапред годишните винетки ще важат за 12 месеца от датата на издаването им, вместо в рамките на календарната година, както е сега. 

За превозни средства с максимална маса 12 или повече тона, както и пътни превозни средства, които имат максимална допустима маса по-малка от 12 тона, ще се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки. За автомобили, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане и пътни превозни средства с повишена проходимост, ще се издава годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка. Депутатите решиха при определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително да се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

На второ четене депутатите въведоха и компенсаторна такса за транзитно преминаващите автомобили. Това означава, че „всеки водач на пътно превозно средство, който се движи по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, заплаща компенсаторна такса“. Тя ще бъде равносилна на 24-часова винетка, а цената й ще се определя от Министерския съвет. Според строителния министър в оставка, Лиляна Павлова, тя ще бъде в размер между 100 и 200 лв.

Според закона, кола, която е влязла у нас през границата и не притежава валиден документ за платена такса, може да продължи пътуването си само след заплащането на такава в специализираното звено на Агенция "Митници" на съответния граничен пункт. Компенсаторната такса няма да подлежи на обжалване и ще трябва да бъде заплатена в момента на установяване на нарушението. В противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение.

 

EspressoNews