Пастицио или „мусака от макарони с кайма"

3956 преглеждания

Пастицио е традиционно гръцко ястие, което често се сравнява с българските макарони на фурна или италианската лазаня. Думата „пастицио" идва от италианската дума „pasticcio", която означава „пай" и се използва като общо название за много видове солени, много често и месни, тестени пайове. Въпреки това в Кипър все още наричат ястието пастицио - мусака на фурна, често бъркана с българската. Има различни вариации на пастицио, като ние Ви предлагаме рецептата с кайма.

 

Пастицио или „мусака от макарони с кайма"

 

Необходими продукти:

 

200 гр. макарони

 

За червения сос:

1 малка глава лук

 2-3 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

1 малък морков

 250 гр. телешка кайма

400 гр. домати от консерва

2 с.л. вино

щипка черен пипер

щипка босилек

щипка риган

1/4 ч.л. канела

3 главички карамфил

 

За сос бешамел:

2 с.л. масло

2 равни с.л. брашно

300 мл. прясно мляко

2 бр. яйца

щипка сол

щипка черен пипер

щипка индийско орехче

3 с.л. зехтин за макароните

60 гр. настърган кашкавал

 

Начин на приготвяне:

На червения сос:

 Лукът и чесъна се реже на ситно, а морковите се настъргват. В тиган се загряват 2 с.л. зехтин и се задушават лука и морковите. Когато зеленчуците омекнат, се добавя каймата, ако е необходимо се добавя100 мл. вода и се запържва за 2-3 минути. Прибавя се консервата домати и се оставя сместа да ври 5-6 минути. Прибавя се виното, солта, черния пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязани на дребно. След това канелата и счукания на ситно карамфил. Сместа се оставя да ври на слаб огън още 3-4 минути. Не трябва да е много гъсто. Подправя се допълнително с босилек и риган.

На сос бешамел:

В  маслото се запържва  брашното до златисто. Добавя се студеното мляко и се разбърква. От време на време се разбърква докато заври. Намаля се температурата и се оставя да ври около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. След отстраняване от огъня се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Добре разбита яйцата постепенно се добавят в охладения сос. Разбърква се до хомогенна смес.

На пастицио:

 Макароните се сваряват в подсолена вода. Прибавя се 1 с.л. зехтин и се варят според указанията на опаковката, отцеждат се и се поливат с малко зехтин. На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос, отгоре се заливат 1/2 от готовите макароните. Върху тях се изсипва останалия червен сос и се покрива с остатъка от макароните. Върху тях се разпределя с лъжица соса бешамела.

 Пастициото се пече за 30 минути в предварително загряна на 180-200 С фурна. Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания кашкавал. Въръща се във фурната за още 5-8 минути, докато се запече.

 

EspresoNews