Хората с двигателни проблеми вече могат да бъдат шофьори

1829 преглеждания

Първият специално оборудван и лицензиран учебен автомобил за обучение на хора с двигателни проблеми е част от автопарка на автошкола Василеви

 

Първият по рода си учебен автомобил, снабден с всичко необходимо за провеждането на шофьорски курс на хора с двигателни проблеми, независимо дали проблемите засягат долните или горните крайници, вече е факт. Курсовете със специализирания автомобил се предлагат от автошкола Василеви, а настройките на автомобила могат да бъдат регулирани в зависимост от конкретния случай.

Например, за провеждане на учебен курс на курсист с ампутация, протези или просто с намалена подвижност на долните крайници, специализираният учебен автомобил е оборудван с лостова система, с помощта, на която газта и спирачката се прехвърлят на волана. Ако е необходимо по-лесно управление, поради проблем с горните крайници, има проектирана въртяща топка с джойстик за управление от волана. При нужда пък може да се постави и предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.

Други функционалности на автомобила са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите, разширяването, повдигането и обръщането на педалите на автомобила, удължаване на скоростния лост и др.

Със закупуването на този специализиран автомобил, Автошкола Василеви иска да подпомогне интеграцията на хората с двигателни проблеми в обществото, предоставяйки им възможност за по-голяма независимост. От автошколата разказват, че до момента обучението на бъдещите шофьори, които имат двигателни проблеми, е било изключително трудно, времеемко и скъпо. За да се изкара шофьорският курс, курсистът трябва да се закупи кола, която да се оборудва с необходимите приспособления, с които да управлява в зависимост от неговия индивидуален проблем. След като бъде оборудван автомобилът, трябва допълнително да му бъдат поставени педали отдясно, каквито има при всеки учебен автомобил. Следващата стъпка е да се премине през технотест и автомобилът да бъде вписан в лиценза на автошколата, в която ще бъде проведен курсът.  След обучението и полагането на изпит, автомобилът трябва да се отпише от лиценза, като всички разходи са за сметка на курсиста, а процесът е много скъп и продължителен.

Благодарение на специализирания автомобил на автошкола Василеви, няма нужда да се преминава през този процес, а обучението се превръща в обикновен шофьорски курс, който дава шанс за получаването на шофьорска книжка, а по този начин и на по-голяма самостоятелност и независимост.