Походът до връх Яворец - една традиция на 53 години. Интервю с Мария Лазарова, която за десети пореден път участва в похода

3397 преглеждания

На 28-ми януари се проведе традиционният поход от село Лакатник до връх Яворец (1393 м.), който се провежда ежегодно всяка последна събота на месец януари и датира от 1964 г. EspressoNews представя разказа на Мария Лазарова за събитието, в което тя участва за десети пореден път.

Мария Лазарова е журналист, съосновател на Върхове - специализирано издание за планини и планински туризъм и дейности; турист, общественик. Работи като пиар за алтернативния културен клуб в Своге АРТ РОК КАФЕ

Разкажете за инициативата и как се поддържа жива толкова време една идея без официален организатор?

Божил Ламбов – ядрото на идеята, Иван Андреев, Борис Андреев и Доктор Сокарно (Димитър Стоянов) са имената на основоположниците на похода. В годините преди 1964 г. е имало импровизирани изкачвания на върха без организация, но преди 53 години тези хора решават да поставят началото на организирано зимно изкачване на Яворец и го правят. Идеята се приема с ентузиазъм от местните в Лакатник и през годините се утвърждава като традиция. По-късно влиза и в годишния календар на местното туристическо дружество. Походът се провежда всяка последна събота на януари, като е имало случаи, в които върхът е бил непристъпен, не допуска хора до себе си. Няма нужда от официален организатор за това събитие, защото, както и във въпроса си споменавате, става въпрос за идея – а тя е преди всичко дух, ентусиазъм, любов към планината. Ние приехме съвсем естествено тази традиция, доразвиваме я спрямо обстоятелствата на времето, в което живеем и за това този поход стана толкова популярен в последните години, привлича все повече последователи, което нас, туристите в Лакатник, може само да ни радва. В похода вече се включват не само отделни хора, но и различни организации, свързани с планината и той става все по-масов.

Какво беше новото през тази година?

Всяка година е различна и има нещо ново – никога времето не е едно и също, нито хората, нито дори точното място на лагера. Всяка година има своя чар, но и крие различни опасности – планината не винаги е дружелюбна. Тази година случихме на хубаво време, имахме възможност да се насладим на уникални гледки към Стара Планина, Витоша и Рила. За първи път върхът беше изкачен по три маршрута – традиционният от село Лакатник, от хижа Тръстеная и от село Бов, това може би трябва да се отбележи като новост, но само времето ще покаже ще продължи ли то и за в  бъдеще.

Колко души се включиха в похода?

В тазгодишното издание участваха 108 души.

Разкажете за по-интересните случки от него?

Всеки има своите случки, впечатления и лични изживявания, не мога да отлича нещо конкретно.

Най-младият и най-възрастният покорител на върха бяха?

Имаше две момиченца на 5 и на 6 години – Ралица и Габриела, най-възрастният беше 74-годишният Димитър Петров (Чичо Боби) от Лакатник.

Вашето отношение към похода и подобни инициативи?

Традициите от този тип трябва да се запазват, но и да се надграждат, обогатяват, развиват. Походът до Яворец за мен е съкровен, част от живота ми. Има нещо магично в него, но то не може да се опише.

 

Мария Маркова

*Снимки: личен архив Мария Лазарова