Кадифени пастички „Свети Валентин“

2284 преглеждания

В деня на влюбените EspressoNews Ви дава идея за още по-празнично настроение и слдък ден с рецептата на тези пурпурни десерти във форма на сърце.

 

Кадифени пастички „Свети Валентин“

 

Необходими продукти:

 за блата:

60 г меко масло

150 г захар

1 голямо яйце, със стайна температура

150 г брашно

120 мл прясно мляко, със стайна температура

1 щипка сол

1/2 чаена лъжица ябълков оцет

1/2 чаена лъжица сода бикарбонат

1 супена лъжица какао

1 чаена лъжица ванилова есенция

червена сладкарска боя, на върха на ножа

 

за крема:

100 г крем сирене

100 г заквасена сметана

50 мл течна сладка сметана

3 супена лъжица пудра захар

1/2 чаена лъжица ванилова есенция

 

 за шоколадовата глазура:

100 г шоколад

100 г захар

1 чаена лъжица течна глюкоза

125 мл течна сладка сметана

1/2 чаена лъжица ванилова есенция

 

Начин на проготвяне:

Фурната се нагрява на 175°C. Тава с размери 28×22 см. се покрива с хартия за печене.

В купа се разбиват маслото и захарта с миксер. Добавя се яйцето и разбиването продължава още 1 минута. Изсипва се брашното на 3-4 части, като се редува с прясното мляко. Слага се ванилията, какаото, солта и боята. В малка купичка се слага содата и ябълковият оцет, разбъркват се добре и се добавят в кексовата смес.

Сместа се разстила в подготвената тава. Заглажда се отгоре. Пече се 15-20 минути или докато забодена клечка в блата излезе суха. След което, блата се изважда от фурната и се оставя за 10 минути да се охлади. Блатът се изважда, отстранява се хартията за печене и се оставя да изстине напълно.

С помощта на форма за сладки се изрязват сърца. В зависимост от големината на формата, може да се получат различен брой сърца. Изрязаните сърца се разделят на две през средата, по хоризонтал, с остър нож. Получените половинки ще се слепят с крем.

Крема се прави, като в купа се смесват крем сиренето, заквасената сметана и захарта. Разбиват се с миксер. Добавя се сметаната и разбиването продължава, докато кремът стане гъст и пухкав. Накрая се добавя ванилията. Половинките сърца се запълват с крем.

За шоколадовата глазура всички продукти, без ванилията се смесват в тенджерка. Загряват се на умерен огън, докато шоколадът и захарта се разтопят. Разбъркват се докато се образува еднородна смес. Щом започне да завира, бъркането се прекратява. Глазурата се оставя да поври 2-3 минути и се маха от котлона.

Приготвените сърца се слагат върху решетка. Заливат се с шоколадовата глазура, докато е топла. Сърцата се преместват от решетката в подходящ поднос. Слагат се в хладилника докато глазурата стегне напълно.

За украсата може да се използва фондан, с който да се оформят цветя или други продукти по Ваш вкус – ягоди, сушени плодове, ядки, кокосови стърготини ...

 

EspressoNews