Проф. д-р Лъчезар Цоцорков - председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД е член на журито на „Инвеститор на годината” 2016

1676 преглеждания

EspressoNews представя Лъчезар Цоцорков – член на журито на конкурса „Инвеститор на годината” 2016. Конкурсът се организира за единадесети път от Българска агенция за инвестиции и цели да отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през 2016 г. Кандидатурите са на компании от всички сфери на икономиката, информационните технологии и здравеопазването. До сега престижният приз на Българска агенция за инвестиции са получавали „АББ България“, „Луфтханза Техник София“, „Хюлет Пакард България”, „Тракия Глас България”, „Агрополихим”, „Солвей Соди”, „Асарел-Медет“АД, „Девня Цимент” и „Либхер-Хаусгерете Марица“.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД – компанията, която получи голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015 година с проекта си за изграждане на високотехнологичната многопрофилна болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

„Асарел-Медет“АД е носител на още две статуетки „Инвеститор на годината“. Заради мащабната модернизация на минно-обогатителен комплекс „Асарел“ и внедрените екологични технологии, компанията получава наградата за 2007 г. в категория „Добивна промишленост“ и за 2011 г. в категория „Зелена инвестиция“.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е родом от Панагюрище. Меценат на културата и дарител. Реализирал е многобройни социални, културни и екологични проекти в община Панагюрище и страната.

Начело е на „Асарел-Медет“ от над 30 години. Заедно със своя екип от мениджъри и специалисти, той е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на „Асарел-Медет“ в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.

Кариера

През 1971 г. постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството.

Завършил е Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София. Изнася лекции по корпоративно управление пред студенти от МГУ „Св. Иван Рилски“ и Нов български университет.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и досега е преизбиран за неин председател. Член е на Консултативния съвет на КРИБ и на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Член е на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Средногорие мед“, на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, както и на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес. Действителен член е на три международни академии в областта на минното дело и минералните ресурси. Почетен председател е на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. Съучредител и почетен председател на „Реформ Юнион Клуб“ – София, член на Ротари клуб – Панагюрище.

Носител е на орден „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. Автор е на книгите „Основи на фирмената култура“ и „60 мига от моя живот“. Участва в авторските колективи на две изследвания за конкурентоспособността на българската икономика, издадени през 2015 г. Избран е за „Мениджър на годината`2009“.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков е първият българин, стъпил на двата полюса на Земята – през 2012 г. на Северния полюс, а през 2014 г. и на Южния полюс.

 

Г-н Лъчезар Цоцорков за конкурса: „Каква според Вас е мисията на конкурса?“

„Мисията на конкурса „Инвеститор на годината” е да показва и популяризира България като добро място за инвестиции. По този начин се открояват не само най-крупните инвестиции като обем на вложените средства и нови работни места, но и редица други значими инвестиции в иновации и човешки капитал, в перспективни стартиращи фирми и разширяване на бизнеса. Впечатлен съм от кандидатствалите проекти през тази година и им желая успех, защото това ще бъде успех и за България!“

EspressoNews е медиен партньор на единадесетото издание на конкурса „Инвеститор на годината”.

EspressoNews