Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ: „С връчването на годишните награди „Инвеститор на годината“ 2016, от БАИ изразяваме нашата признателност към приноса на конкретни инвеститори в българската икономика.”

1546 преглеждания

EspressoNews представя, г-н Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, организатор на конкурса „Инвеститор на годината”, който вече има 11 годишна история.

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции от януари 2015 г. Той е юрист, специализирал в сферата на сливанията и придобиванията, както и в областта на инвестициите. Професионалният му път преминава през големите международни консултантски компании, сред които и българските подразделения на някои от четирите най-големи одиторски фирми в света. Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“, г-н Янев е специализирал европейско и английско право в ASSER College Europe в Холандия, University of Cambridge, University College London, European University Institute (Италия).

Г-н Янев, за 11-ти път Българска агенция за инвестиции организира конкурса „Инвеститор на годината“. Какви цели постига той?

Конкурсът „Инвеститор на годината“ 2016 се провежда за 11-та поредна година. Той е знак за значението, което държавната власт отдава на привличането и насърчаването на инвеститори. Така ние потвърждаваме убедеността си, че те са основен гарант и двигател за социално-икономическото развитие на страната. С връчването на годишните награди „Инвеститор на годината“ 2016, от БАИ изразяваме нашата признателност към приноса на конкретни инвеститори в българската икономика.

Как оценявате 2016 г. като работа на БАИ по привличане на инвестиции в България? Каква е равносметката?

През 2016г. по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв. Според мен те имат потенциал да разкрият над 4700 нови работни места. Сертифицираните проекти през 2016г. предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес и инвестиционната среда в България. Съвсем спокойно мога да отбележа, че 2016г. беше успешна за БАИ. За сравнение през  2015г. Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв., които ще разкрият 1265 нови работни места. Числата са достатъчно красноречиви и съвсем спокойно мога да отбележа, че 2016г. беше успешна за БАИ, а това значи и за българската икономика.

Какво предстои през 2017 г. и доколко политическите турбуленции в България и света ще повлияят върху инвестиционния климат в страната?

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за приблизително 400 млн. лв. Предвижда се това да спомогне за разкриването на над 6000 нови работни места. Относно доколко политическите турбуленции в България и света ще повлияят върху инвестиционния климат в страната, мога да споделя, че гледам на  всичко това като на хипотези, които може да се окажат некоректно формулирани. Искам да ви уверя, че засега няма загуба на интерес от инвеститор към България и няма да има промени в данъчната ни система.

Какви са резултатите за общините на запад от София като обем инвестиции и договорени работни места за 2016 г. и какво да очакваме през 2017 г.?

За 2016 г. сертифицираните от Министерството на икономиката чрез БАИ проекти са 8, на обща стойност около 97 милиона лева и се очаква да се разкрият общо 335 работни места.  За 2017 г. в БАИ очакваме тенденцията да се запази.

Какво послание отправяте към инвестиционната общност в България с организацията на конкурса „Инвеститор на годината?

Посланието, което искаме да отправим, е да уверим  инвеститорите, че БАИ подкрепя и ще подкрепя всички инвестиционни проекти и тяхното безпрепятствено реализиране в България. Също така в БАИ се стремим да сме медиатор между бизнеса и държавата, като подпомагаме  всеки инвеститор заявил желание да вложи средства в българската икономика по пътя му към осъществяване на намеренията му.

EspressoNews е медиен партньор на единадесетото издание на конкурса „Инвеститор на годината”.

EspressoNews