Петте стадия на любовта

1974 преглеждания

EspressoNews представя рубриката на психолога Вяра Стефанова, в която всяка седмица тя ще представя интересна информация, факти и съвети.

Вяра Стефанова е завършила Софийски университет през 2010г. със специалност “Социални дейности, профил – Социална работа в трудовата заетост. През 2014г. завършва магистратура – Детско-юношеска и училищна психология. Своя опит натрупва като стажант и доброволец в различни държавни и частни институции, неправителствени организации и училища – Кризисен център, Звено Майка и бебе, фондация “За нашите деца”, 79 СОУ Индира Ганди и НГПИ “Св. Лука”, гр. София. Има и личен психотерапевтичен опит с когнитивно-поведенческа терапия.

Миналата седмица отпразнувахме Свети Валентин - романтика, любов, сърчица, влюбени лица… Но колко от Вас могат да си отговорят на въпроса - ,,Това ли е истинската любов, това ли е човекът, когото търсех и с когото искам да бъда?”? Защото любовта не е само цветя и рози, нито пък вино и свещи, любовта може да боли, да изгаря, да предизвиква емоции и чувства като страх, омраза, гняв и тъга. Но има ли точна наука, която да ни помогне по пътя на откриването и задържането на любовта?

Всички двойки преминават през различни етапи във връзката си, наситени с различни предизвикателства. Да, ние можем да смятаме, че сме намерили правилния човек, но дали можем да преминем успешно през петте стадия на любовта? Ето кои са те, според известният психолог Джед Даймънд.

1. Влюбеност.

През този етап Вие сте замаяни от хормоните на щастието. Това е време, в което проектирате върху партньора всички свои желания и надежди. Той се превръща в идеалния човек за Вас, без никакви недостатъци. Вярвате, че човекът отсреща ще може да изпълни всяко ваше желание,вярвате на всяка негова дума и вече виждате вечната любов.

2. Официално начало на връзката.

На този етап любовта укрепва, а срещите се заменят от съвместно съжителство. Вие се опознавате много по-отблизо и всеки започва да влияе на всички аспекти от живота на другия. Това е времето на единение и радост. На този етап може да се появят и децата. Те допълнително заздравяват връзката. Чувствате се защитени и желани. Вярвате, че със сигурност сте открили човека за Вас, че съдбата е предопределила взаимоотношенията Ви.

3. Разочарование.

В този период надеждите Ви започват да се разбиват една по една. Започвате да си мислите, че един ден чувствата Ви ще отслабнат и ще изчезнат завинаги. Че партньорът Ви става напълно непредсказуем, че неговото/нейното поведение Ви дразни по всякакви начини. Обмисляте възможността дали да не си вземете почивка един от друг. Може би дори си казвате, че това не е човекът за вас, че няма смисъл да продължавате да измъчвате и себе си, и другия във връзка, която е загубила жизнеността си.
4. Преодоляване на кризата. Преход към истинската, здрава любов.

Ако успеете, колкото и да Ви е трудно, да преминете през този етап, тогава се получава следното - изчезват онези илюзии, които сте проектирали върху партньора си и пред Вас се оказва не човекът, който сте си представяли и сте искали да имате до себе си, а реалният, истинският човек. Вие започвате да го приемате и най-важното - започвате да разбирате всички негови недостатъци. Вие се лекувате взаимно и преминавате в стадия на така наречената истинска любов.

5. Осъзнаване на истинската сила на двойката.

С осъзнаването и разбирането на това, че Вие сте се научили да преодолявате вашите разногласия, че сте намерили дълбока и здрава връзка в отношенията си, идва и осъзнаването, че вие като двойка имате сила, с която можете да промените света. Не само живеете добре, в мир и съгласие, но и живеете заради някакво общо дело. Работите заедно, градите нещо общо, гледате в една посока. И когато започнете да действате и да мислите като едно цяло, когато сте преодолели всички етапи, тогава вече можете да кажете със стопроцентна сигурност „Това е моят човек.“

Вяра Стефанова