Град Своге отбелязва 139 години от Освобождението на България

2127 преглеждания

          Националният празник на България – Денят на Освобождението на България от османско владичество се чества за 139-а година на 3-и март с тържествени церемонии в цялата страна.

Град Своге и гражданите на града не биха пропуснали да отбележат светлия празник. От няколко поредни години се организират различни социални събития – спектакли, концерти, изложби и др. с една-единствена цел – да се запази историята.

Кметът на община Своге – г-н Емил Иванов, положи венец в центъра на града в памет на загиналите за святата цел герои и в речта си напомни думите на Апостола:

                                „Дела трябват, а не думи!”

Присъстваха и други официални гости, сред които и председателят на настоятелството на свогенския храм „Св. св. Петър и Павел” – протойерей Любомир Пешев.

 След поднасянето на венеца беше изнесен концерт, подготвен от самодейните състави при НЧ „Градище”, гр. Своге.

За първи път 3-и март  се празнува в старата столица на България – Велико Търново през 1879г.  Панихидата се отслужва от митрополит Антим I в църквата „Св. Богородица”.

 Празникът започва да се чества като Ден на Освобождението от османското робство през 1888г., но след реформите от 9-и септември 1944г. е обявен за шовинистичен празник.

     Чак през 1978г. започва да се чества отново.

От тогава до сега на този ден българският народ се обединява, за да си спомни историята си и да отдаде почит към загиналите за свобода.

 

Материалът е изготвен от Антония Дикова, ученичка в 11 клас, в Професионална гимназия „Велизар Пеев”, гр. Своге за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

 

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс