“Трябва да си спомним!” каза Годеч на 3-ти март

1642 преглеждания

3-ти март. Ден, в който българинът се връща към своето славно минало. Връх, на който мъртвите се събуждат от вековния си сън и разказват своята история на всеки, докосващ с ръка и сърце паметника на възрожденците. Празник, в който честваме нашето освобождение! Ден, преди много години, в който раята се превръща в нация!

И докато на връх Шипка се събраха българи от цялата страна, Годеч също успя да призове своите граждани да излязат навън и заедно да честват празника!

В 10.00 ч. ученици, облечени в Ботева униформа, учители и родители се събраха в двора на  СУ “Проф. д-р Асен Златаров“, откъдето заедно се отправиха към центъра на града. Във въздуха се вееше българското знаме, съпроводено с емблематичен музикален фон. Както всяка година цветя и почести бяха поднесени пред паметника на участниците във войните за България.

Началото на тържествената програма постави Методий Кирилов, преподавател по Български език и литература, рецитирайки “О, Шипка“ на Иван Вазов. Всички затаиха дъх, когато маршът на военните разтърси земята, отдавайки почит пред паметника на загиналите. Изброени бяха имената на жителите от малкото ни градче, пожертвали себе си за великия идеал. 

Невъзможно е на този ден да не затворим очи и мислено да не се пренесем на бойното поле преди 139 години. На връх, попил кръвта, скръбта, болката, виковете на народ, борещ се за своята независимост. Сред българи, в чиито треперещи ръце гърми оръжие, а зад гърба им – останало семейството и името.

И турците тръпнат друг път не видели

ведно да се бият живи и умрели.

Едни от най-въздействащите и запомнящи се вазови думи, рисуващи разтърсващата картина на битката. И както Вазов е успял да предава това въодушевление чрез своето слово, четейки днес неговите стихове, така и ние с гордост продължаваме да вдъхваме живот на неговия труд.

Традиция в град Годеч е група от дейни ученици да представят кратък рецитал – позив към всички българи, дали живота си за свободата на родината. И тази година годечаните не останаха разочаровани! Осмокласници представиха стихотворението “Кочо“, а артистичността на учениците успя да внуши силния патриотизъм - символ на деня.

Програмата завърши с пламенно обръщение на Радослав Асенов, кмет на община Годеч. “Не трябва да забравяме своите герои!“ апелира той„ А да ги пазим в сърцата си. Трябва да си спомним! Имаме нужда да ги помним!“

 

Материалът е изготвен от Симеон Симеонов, ученик в 11 клас, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" гр. Годеч за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс