От следващата учебна година в професионалните гимназии започва обучение по професия "Приложен програмист"

1416 преглеждания

От следващата учебна година започва обучението по новата професия "Приложен програмист". Тя беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през декември 2016 г. В процес на подготовка е държавният образователен стандарт за обучение по тази професия, в чието разработване участва бизнесът.

В пълния курс на обучение ще бъдат включени около 400 ученици. Още поне 200 средношколци ще имат възможността да усвоят програмирането в извънкласни форми. Предвижда се те да работят по тригодишни програми. Това ще стане на базата на споразумение от декември миналата година, подписано от Министерството на образованието и науката и четирите асоциации в ИТ сектора. 

До момента 19 училища са заявили желание да обучават приложни програмисти, очакват се още заявки. Сред желаещите има три професионални гимназии в столицата, две в Пловдив, по една във Варна, Враца, Русе, Габрово, Пазарджик , Монтана, Плевен, Сливен, Шумен, Стара Загора, Сопот, Своге, Самоков и Копривщица. Част от училищата имат готовност да предложат дуално обучение. Техните ученици от 11 клас ще имат обучение в реална работна среда във фирми-партньори 2 дни в седмицата, а в 12 клас– три дни.Ще получават заплати. Тригодишното извънкласно обучение пък ще бъде предложено на всички училища, в които има ученици с интерес към програмирането. За тези курсове МОН ще отделя 250 000 лева годишно по нова национална програма "Обучение за ИТ кариера", която се разработва в момента.

Източник: dnes.bg

EspressoNews