В Божурище ще се реализира проект "Активно включване, заетост и създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция за жителите на община Божурище"

1681 преглеждания

Безвъзмездна финансова помощ в общ размер от 289 521 хил. лв. ще получи община Божурище при процедура "Активно включване" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси. Средствата се отпускат за реализацията на проекта "Активно включване, заетост и създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция за жителите на община Божурище". Дейностите, които ще се реализират по него са разделени на две групи - компонент едно включва обучения на лица по професия "охранител", с ангажимент от страна на общината да бъдат наети за период до шест месеца, след преминаването на обученията. Вторият компонент е свързан със създаването на нова социална услуга - създаване на „Център за социална рехабилитация и интеграция” (ЦСРИ). Предвижда се центърът да извършва дейности, улесняващи социалното включване и качество на живот; рехабилитация и терапия; арт-терапия и трудотерапия; дейности насочени към близките на потребителите като информиране, консултиране и др., които да са полезни на семействата в тяхното ежедневие.

За предоставянето на тази социална услуга ще бъдат разкрити седем работни места, за персонал, който включва -  ръководител на центъра, социален работник, двама трудотерапевти, медицинска сестра, логопед и рехабилитатор. Новият център ще се помещава в ж.к. Жилища, блок 1 (бл. Албена) – бившата сграда на "Местни данъци и такси", като за целта ще бъде извършен цялостен ремонт и помещенията ще бъдат пригодени за нуждите на ЦСРИ, става ясно от информация, публикувана на личния фейсбук профил на кмета на община Божурище.

 

EspressoNews