EspressoNews представя, Томи вер Елст, генерален мениджър на „Сенсата Технолоджис България“, носител на голямата награда "Инвеститор на годината" 2016

1905 преглеждания

Томи вер Елст, генерален мениджър на „Сенсата Технолоджис България“, носител на голямата награда "Инвеститор на годината" 2016, от тазгодишното издание на престижните награди за постижения в икономиката, организирани от Българска агенция за инвестиции, за наградата, конкурса и за дейността на "Сенсата Технолоджис България" като стратегически инвеститор и голям работодател в страната.

 

  • Честито, спечелихте голямата награда „Инвеститор на годината” за 2016 г. на Българската агенция за инвестиции. Бихте ли разказали повече за проекта, с който кандидатствахте в конкурса?

Благодаря Ви! Първо бих искал да кажа, че за нас е огромна чест, че станахме Инвеститор на годината за 2016 г.

Бяхме номинирани за общата ни инвестиция през 2016 г., която е на стойност над 50 милиона долара в трите ни локации в България – София, Ботевград и Пловдив. Най-голямата част от инвестицията през миналата година е за откриване на завода ни в Пловдив. Там инвестирахме 40 милиона долара, като заводът произвежда автомобилни сензори за налягане за много от световните автомобилопроизводители.

Продължаваме да инвестираме и в съществуващите ни локации – в нашия бизнес център в София и завода ни за високотемпературни автомобилни сензори в Ботевград.

 

  • Какво според Вас от проекта впечатли най-много журито, за да избере него?

Предполагам фактът, че „Сенсата Технолоджис“ е световен лидер в своята област и много значим инвеститор в три града в България. Това означава дългосрочна ангажираност към икономиката на България, трансфер на технологии, уникални знания, нови работни места. Към момента за компанията в страната работят над 3 000 човека и инвестицията ни в Пловдив постави България на световната карта за „Сенсата Технолоджис“ като ключова локация за фирмата в световен мащаб.

„Сенсата“ като компания е уникална на българския пазар, защото при нас е концентриран целият производствен цикъл – от разработка на продукта, през тестване, производство, продажби до обслужване на клиенти. Много сме горди също, че имаме специален екип „Механизация“, който проектира и произвежда машините и продуктовите линии в нашите заводи. Над 90% от машините в производствата ни в България са произведени от фирмата за фирмата.

 

  • Разкажете повече за дейността на „Сенсата Технолоджис България  ЕООД?

В световен мащаб
„Сенсата Технолоджис“ е един от лидерите в производството и доставката на сензори, контролери и решения за електрическа защита за много индустрии. Ние имаме заводи и бизнес центрове в 13 държави по света с над 20 000 служители.

В България фирмата работи в три града – имаме заводи в Пловдив и Ботевград, както и Бизнес Център, Център за споделени услуги и Център за обслужване на клиенти в София. В Ботевград и Пловдив произвеждаме автомобилни сензори за ключови приложения. В Ботевград произвеждаме високотемпературни сензори, а в Пловдив автомобилни сензори за налягане. Нашите продукти спомагат за опазване на околната среда и правят шофирането по-безопасно и удобно. Работим за почти всички световни автомобилни производители, така че и вие вероятно имате наши сензори в автомобила си!

 

  • Kакви са плановете Ви за 2017 г.?

През 2017 г. ще продължаваме развитието си и в трите града, в които работим. Ще растем както като брой служители, така и като произведени количества продукти. Фокусирани сме и върху това да развием завода си в Пловдив, където има планове за увеличаване на броя на служителите от 500 в момента до над 2 000 в следващите няколко години. Ако мога да използвам една дума, която да описва плановете ни през 2017 г., то тя ще е растеж.

В Ботевград също планираме да растем през 2017 г., ще добавяме нови производствени линии, което идва и с наемане на още нови хора. Още няколко други проекта са планирани за 2017 г., включително реновиране и разширяване на сградата на завода.

В София продължаваме да инвестираме в изграждането на нашия Бизнес Център и в намемането на нови висококвалифицирани служители.

 

  • Доколко наградата и призовете от подобни конкурси подпомагат бизнеса?

Наградата „Инвеститор на годината“ е много важна за нас, но не само като признание. Тя е и голям дълг – дълг да продължама да правим така, че нашите служители да са мотивирани и ангажирани, да продължаваме да градим положителен имидж на компанията като предпочитан работодател и отговорен инвеститор, както и да продължаваме да добавяме стойност към българската икономика.

Миналата година получихме наградата „Работодател на годината“ на Агенцията по заетостта, което също беше голямо признание. Разбира се награди като тези ни помагат да надграждаме положителния образ на компанията като работодател и да показваме, че имаме дългосрочна визия за развитието на фирмата в България.

 

  • Kакво мислите, че трябва да се направи в страната, за да стане още по-добро място за привличане и реализация на мащабни инвестиции?

България е много привлекатено място за инвестиции като част от Европейския съюз и общия пазар. В България има много високообразовани хора, които работят здраво и са отдадени на работата си. За нас и географският фактор беше от значение, защото сме близо до европейските клиенти и така можем да доставяме продукцията за по-кратко време.

Областта, в която може да се работи повече в България, е сътрудничеството между бизнеса, държавата и университетите. В момента до известна степен сме свидетели на липса на единна и дългосрочна визия, толкова нужна на инвеститорите, тъй като ние планираме с 10-15 години напред.

Ние като голям технологичен производител имаме нужда от такава единна визия, визия за това в кои области на индустрията държавата планира да съсредоточи усилията си, така че да може цялата система – от училищата, през университетите до пазара на труда – да е по-добре свързана с нуждите на бизнеса. Има много прекрасни инициативи, водени от общини, правителството, НПО сектора и др., но изглежда липсва координация между тях. Само с по-добра съвместна работа между всички страни в процеса могат да се постигнат резултати.

От съществено значение за нас като голяма международна компания, която инвестира значително в България, е и поддържането на политическа и икономическа стабилност в страната.

 

  • Бизнесът в България все по-силно страда от недостиг на кадри. Вие как привличате специалисти и как задържате?

Ние не сме изключение от тенденциите на пазара на труда в България през последните години. Има някои ограничения и предизвикателства. За някои позиции ни е трудно да намерим хора – както висококвалифицирани, така и по-ниско квалифицирани кадри.

Важно е всички да имат своята роля -  фирмите, правителството, местните власти, неправителствените организации. Нашата роля като компания е да предоставим атрактивни социални придобивки и конкурентни заплати, но също и да инвестираме в развитието на служителите. Имаме стипендиантска програма, стажантска програма и работим по подобряване ангажираността и удовлетвореността на нашите хора. Служителите ни имат възможност да са част от значими международни проекти и да работят с най-големите автомобилни производители в света. Като компания участваме и в инициативи за привличане на хора към Пловдив от региони на България с високо ниво на безработица. Участваме и в кариерни изложения и си партнираме с най-големите технически училища и университети в цялата страна. Тук идва и ролята на другите играчи в този процес – като компания за нас ще е от изключителна полза да има централизиран план за мобилизиране на трайно безработните хора, план, който да преформулира цялата стратегия за активиране на безработното население.

 

  • Какво трябва да правят компаниите, за да може името им да се свързва с високо качество и успех?

За нас и вярвам за всички компании едно от най-важните неща е да се грижим за своите служители. Хората са най-ценният актив на една фирма, те са също и най-добрите „посланици“ на работодателската марка. Също така доволните клиенти са неоспоримо доказателство за успеха на една компания. Като компания в автомобилната индустрия ние спазваме изключително високи стандарти за качество и всички наши служители ежедневно доставят продукти и услуги с най-високо качество на клиентите.

 

Десислава Василева