Смях и сълзи – последен ден от ученическата визита по проекта „Водата в нашия свят“

1582 преглеждания

Както са казали хората – „Всичко хубаво си има край“. Към тази поговорка спада и едноседмичната визита на чуждестранни ученици и учители от държавите: Португалия, Турция, Италия, Литва и Полша в СУ „Летец Христо Топракчиев“ гр. Божурище, по проекта „Водата в нашия свят“ (Water in Our World – WOW), финансиран от Еразъм +.

Седмицата премина с богата програма, включващаежедневни посещения на различни туристически и инфраструктурни обекти, представяне на презентации, участия в уъркшопове и посещение на арт изложба, всички от които посветени на темата на проекта – вода.

В последния ден от гостуването си, учениците и учителите посетиха завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“, където след обличане на специализирано облекло и поставяне на предпазни средства, влязоха в производствения център. Там те научиха всичко за пътя на водата от минералния извор до наливането й в пластмасовата бутилка, а процеса на създаване – от преформа до бутилка, те успяха да видят на живо. След това им бе представена презентация, чрез която научиха повече за водата, минералните извори, бутилиращата компания и така важното рециклиране. Екипът на завода ги изпрати със същото гостоприемство, с което ги посрещна, подарявайки на всеки стъклена чаша с логото на марката и три преформи за създаване на бутилки.

Следващата дейност за деня беше арт клуб WOW, по време на който трима от учениците от България – Габриела Иванова, Христо Филевски и Радослава Криводолска, изнесоха презентация за мартеницата и празника „Баба Марта“, след което чуждестранните гости изработиха мартеници с помощта на учениците от българския екип. Училищната вокална група  „Музикални сърца“ изпълни две песни – един поп-рок шлагер и известната българска народна песен – „Дилмано, Дилберо“. С предварително подготвена информация на английски език, най-малкият участник – четвъртокласникът Никола Сачков, запозна аудиторията с шопския край. След това хореографската паралелка на училището просвети визитьорите в духа на Шоплука, с български народни танци, в които по-късно се включиха и те самите.

Празничното настроение остана и докато координаторът на проекта – г-жа Таня Димитрова, директорът на СУ „Летец Христо Топракчиев“ – г-жа Мая Карамфилова и зам. директорът – г-жа Теодора Танева, тържествено раздадоха сертификати и подаръци на всички участници.

След това всички се отправиха към един от ресторантите в града за прощално парти. Там учениците не обърнаха толкова голямо внимание на българската кухня, колкото на новите си приятели, музиката, песните и танците. Скоро, на тясната уличка пред ресторанта се изви дълго хоро от хванати за ръце български и чуждестранни ученици. Всички се забавляваха от душа, докато не дойде тъжният момент за раздяла. Тогава усмихнати, но с горчивина в сърцето и сълзи в очите, участниците си казаха „Сбогом“ и едно пълно с надежда – „До нови срещи“.

Стефани Ценкова, ученичка в 9 клас, в СУ „Летец Христо Топракчиев”, град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс.