Моето любимо място

6445 преглеждания

Тамо далеко, далеко на  запад

де весело скача бистра Нишава,

де лъха на здравец от китни дъбрави,

в долинка зелена,кат облаче бяло

е кацнало тамо моето село

                     Песен за Годеч ( Сава Никифоров)

Моето любимо място зависи от редица фактори:

Любимо място е планината през зимата. Снегът е покрил върховете и ридовете, клоните на елите тежко са се наклонили към земята и всичко е бяло, притихнало и блестящо. Любимо място е морето през лятото, слънцето гали нежно кожата ми, разхождам се безгрижно по плажа, събирам миди, рапани и слушам песента на морето. Любимите места са навсякъде, всяко едно от тях предоставя различно очарование, различни емоции и ме кара да мечтая. Толкова много любими места, на които можеш да отидеш през всеки един от сезоните.

Аз като много хора, имам любими места, пътувам виждала съм всякакви изумителни гледки, които спират дъха на туристите, но тези места са далеч от моя роден град, те имат други корени, друга история, друга магия. Там можеш да се насладиш на прекрасните гледки, но природата ти те връща към дома и родното. В родния ми край се чувствам най-добре, зареждам се с положителни емоции, чувствам се спокойна. Искам да разкажа за тези места.

Аз живея в град Годеч, тихо и спокойно малко градче, в което няма много развлечения  за младежите.

Центъра на града се състои от малък парк с фонтани и цветни алеи, площад, заведения и обществени сгради. През центъра на града преминава и река Нишава. Недалеч от площада се намира екопътека в гората. Оборудвана е с пейки и лампи, добре поддържана, създава усещане за чистота и свежест. Тази пътека води до местността Мерудая.

В парка се срещам с приятели, карам с тях ролери, колело, извеждам кучето си на разходка или просто сядаме на някоя пейка обсъждайки някой любим филм, книга или тема от ежедневието в училището. През свободното си време участвам в ролер клуб (група от ролеристи) като правим различни упражнения, играем на хокей и на различни други развлекателни игри.

Любимият ми сезон е пролетта, защото тогава всичко се раззеленява, времето става топло, топло става и в душите на хората. Пролетта е сезон на любовта, защото тя е красива и се ражда като красивите пролетни цветя. Тя е сезона, в който се чувствам безгрижна. През пролетта и лятото е най-оживено. Центъра се изпълва с много деца, майки с колички и възрастни хора.

Разходката по екопътеката е много приятна, може да се чуе звук от потропване на самотен кълвач, песента на птиците или пък може да се видят катерици.

Едно от любимите ми занимания е посещението на заведенията около площада. В тези заведения се събирам с приятели, слушаме музика, събеседваме за различни теми и атмосферата е приятна.

Обичам да се разхождам покрай река Нишава с приятели и съученици. Говорим си за неща, които ни вълнуват, сядаме на брега на реката и започваме да мечтаем за бъдещето.

През зимата всичко е побеляло. Харесва ми да правя с тялото си фигури на снежни ангели, да правя снежни човеци и да целя приятелите си. През това време съм в коледно настроение. На площада се издига голяма величествена елха, която събира хората на едно място и създава приятни емоции.

Градът е очарователен през цялата година колкото и да се променя. Той си остава моя роден край, не само защото е много красив, но и заради усещането за безгрижие и спокойствие, което създава. Мисля, че тези причини са достатъчни, за да мога да кажа, че Годеч е любимото ми място.

 

Материалът е изготвен от Беатрис Георгиева, ученичка в 10 клас, в СУ ”Проф. Д-р Асен Златаров”, град Годеч, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс