Любимото ми място в България

2976 преглеждания

Несъмнено  широкият свят предлага изобилие от райски кътчета: планини, морета, широки поля, реки и долини, но само едно място съчетава в прекрасна картина всички тези прелести - България. Има много красиви и неповторими места, но непременно всеки от нас си има свое любимо място. Място - за отдих и размишления, където се чувстваме като у дома си, където се опитваме да избягаме от заобикалящия ни свят.

Моето любимо място се намира в близост до дома ми. То е „Могила“ или т.нар. „Пролешка могила“. Може би не сте чували за него, няма и от къде ако не живеете в сeло Пролеша или околностите. Намира се югозападно от селото на 2 км и представлява естествено възвишение. То е едно привлекателно и все още чисто място. Пролешката могила не е особено висока, но поради това, че се намира в Софийското поле от върха ѝ  може да се види околността. Вижда се цялото село, съседните села – Хераково, Гурмазово, град Божурище, Костинброд и разбира се, разкрива се величествената гледка към Витоша и към Стара планина. На върха винаги се усеща лек полъх и се развява българското знаме. Могилата е една чудесна възможност да се откъснете от заобикалящия Ви свят и да се озовете сред природата. До върха може да се стигне, както с кола, така и пеша. За мен по-добрия вариант е пеша, защото това е удобен случай за разходка, а и всеки може да се наслади и да си набере полски цветя или гъби според сезона. По пътя  могат да се видят диви зайци, пъдпъдъци и фазани. В миналото е имало по-голямо разнообразие като сърни и вълци.  Малко преди билото има кладенец от който извира вода. В миналото  вярвали, че е лековит. Науката през 21 век доказва, че във водата има наличие на сребърни йони, заради които са ѝ придавани целебни свойства. Разположението на кладенчето е изключително удобно за уморени ентусиасти и за водопой на различни животни.

И като всяко място, Пролешката могила си има история или по-скоро легенда.  Според нея в могилата е скрито дълбоко закопано златно съкровище на последното българско Царство преди падането на България пад турско владичество. След като последния български цар – Цар Иван Шишман разбира, че дните на крепостта Урвич са преброени, нарежда на свой военачалник  да организира пренасяне на съкровището на запад. Три денонощия копаят и го заравят на дълбоко. На връщане едва стигнат до Софийското поле и биват нападнати от  турците, и след юначна борба на живот и смърт биват посечени до един. Единствено се спасява конярчето, което разказва тази история. Върху, равното поле, където е пролята кръвта на юнаците, поникват червени божури. От тях идва и името  на сегашния град Божурище. Дали е истина, или не?! Дали отдолу има съкровище, тракийска гробница или просто пръст?! Никой не знае със сигурност, но дори да не е истина поне е една интересна история?

Пролешката могила е малко известна забележителност, близо до столицата. Чудесна възможност е за спортуване, разходка, пикник и „селфита“ с невероятна гледка.

 

Материалът е изготвен от Йоанна-Виктория Лозанова, ученичка в 10 клас, в СУ  Летец Христо Топракчиев”, град Божурище, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс