С дрехи от отпадъци дефилираха малки природолюбители от гара Бов в рамките на екопроект

2062 преглеждания

Продължават събитията по  проекта „Екологично обучение за устойчиво развитие на местната общност”, в който участват децата от с. гара Бов по програма на фондация „Глобални библиотеки – България” и се реализира от месец септември 2016 г. до месец април 2017 г.. На 31 март се проведе изложба-конкурс

Както EspressoNews съобщи, проектът е партньорска инициатива между НЧ „Светлина-1896” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”- гара Бов, като целта му е младите хора в Бов да се научат да опазват околната среда и природата. Припомняме, че очакваните резултати са: получаване на знания и умения в учениците и младежите за опазване на околната среда; поставяне на компостер в двора на училището; изработване и поставяне на 2 информационни табла за местата за складиране на отпадъци; почистване на пътека „Под камико”; обновяване на маркировка на туристическите пътеки и подновяване на 12 указателни табели; провеждане на конкурс и изложба, с цел усвояване на знания у децата и разпространението им сред техните връстници.

Различни експонати, изцяло изработени от отпадъци, представиха децата-участници в изложбата. Автори в нея бяха и учениците от клуб „Занимателна география“ към СУ “Иван Вазов“- Своге, чийто ръководител е Лилия Видинска. Те на свой ред, реализират проект „Твоят час“ и за тях това бе представително събитие.

Бурни аплодисменти получиха от бовската публика облеклата, направени от смет.  С много сръчност и въображение децата дефилираха с изработените от тях дрехи на рицари и балерини, модерни и архаични облекла.

В изложбата-конкурс участваха още ученици от СУ “Иван Вазов“. Специално бяха отличени лампа от чашки за еднократна употреба и модел на яйцеклетка, направен от кокос и пластмасови играчки. С предмети в изложбата се представиха и учениците от училището в Бов, които са основните бенефициенти на проект „Екологично обучение за устойчиво развитие на местната общност”.

Инж.Методи Младенов - председател на НЧ “Светлина-1896“, изнесе лекция за видовете компост и представи проектните дейности пред гостите  на събитието от Своге.

Всички участници получиха индивидуални и колективни награди за представянето си в конкурса. Те им бяха връчени от г-жа Нина Петрова- еколог в Община Своге.

В рамките на събитието се проведе и гласуване, като в специална урна малчуганите трябваше да дадат своя вот и да изберат какво дръвче да бъде засадено в двора на училището, за което бяха подпомогнати от г-жа Николина Иванова – експерт „Образование“ в Община Своге и член на читалищното настоятелство. Гласуването определи в двора на учебното заведение да бъде посадена череша.

За финал всяко дете, участник в изложбата-конкурс, получи сладкиш-усмивка, чието послание бе „Усмихни се на природата“.

EspressoNews