За културния календар и туризма в Годеч разказва Надя Сотирова - зам.кмет на община Годеч, в интервю пред Ирена Евстатиева

1961 преглеждания

От кога сте зам.кмет на община Годеч?

От месец ноември 2015 година изпълнявам  длъжността заместник-кмет на Община  Годеч.

Какъв е културният календар на Община Годеч, какво включва той?

В последната година и половина се възродиха отбелязването на много традиции и културни прояви, като се започне от хвърлянето на Богоявленския кръст в река Нишава, Сирни и Месни Заговезни, тържественото отбелязване на Националния ни празник 3-ти март, денят на самодееца, 24 май - Денят на българската писменост и култура, 2ри юни - Денят на Ботев,  Съединението на България - 6ти септември, Коледа, посрещането на Новата година. Мисля,  че това е много хубаво, добре се посреща от хората и те се включват в празниците и културните прояви с голямо желание. Много е важно да съхраняваме нашите национални традиции и култура, защото това ни е запазило като народ и ни дава идентичност и уникалност спрямо другите народи.

През 2016 година се навършиха 60 години от обявяването на Годеч за град. Как отбелязахте това събитие за града?

Да, наистина през 2016 г. се навършиха 60 години от обявяването на Годеч за град. В тази връзка от 25 май до 25 юни се организира едномесечно честване на тази кръгла годишнина. Честванията започнаха със „Седмица на културата“. Тя включваше богата и разнообразна програма - откриването й започна с  празничен концерт с участието на самодейци - танцови състави и фолклорни изпълнители от град Годеч, град Костинброд, село Драговищица, село Церово, град Сливница, град Драгоман, град Бела Паланка – Република Сърбия. „Седмицата на културата“ продължи с  изложба „Годеч през времето” – етнографски предмети, сбирка от стари снимки и документи и фотоконкурс „Най-красивите кътчета на Община Годеч”. Проведоха се  и вечери на театъра, участие взеха любителски състав към НЧ ”Н. Й. Вапцаров-1899” град Годеч, както и гостуващи театри.  Организира се и изложба-базар „Произведено в Годеч”, „От раклата на баба” – плетива на една кука, бродерия и гоблени на градският площад, също и „Вкусна Годечка Кухня”. Всички тези културни прояви бяха посрещнати от жителите и гостите на общината с огромен интерес и ентусиазъм и  се радваха на голяма посещаемост.  

Едномесечните чествания продължиха още и със „Седмица на детето“, “Седмица на спорта“- също наситена с много разнообразни спортни прояви, имаше организирани дни на походите, като финалът беше на традиционния празник на града - Видовден с празничен концерт и заря.

Искам специално да благодаря на самодейците от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров 1899" град Годеч, които се включват с огромно желание във всяка една инициатива на общината и обогатяват облика на културния й живот.

Как е развит туризмът и какво е характерно за общината?

Град Годеч и населените места в общината са разположени на едно уникално място - в близост сме до столицата, а в същото време имаме красива природа и чист въздух. В общината има много запазени черкви, манастири и параклиси, като в село Разбоище се намира един от малкото скални манастири в България.  В близост до Букоровският манастир се намира водопад Котлите - едно уникално и красиво място. Всички тези природни дадености са предпоставка за развитието на туризма в общината и в тази насока са и нашите усилия да развиваме и популяризираме общината.

Каква е разликата според Вас между културния живот в общината сега, в сравнение с преди  20 години?

Разликата е голяма, свързана е най-вече с промяната на живота на хората и навлизането на интернет  в нашето ежедневие. Сега е много по-лесно  човек, който се интересува от кино например, да открие филма, който иска да гледа или театрална постановка. Като цяло достъпът до информация е много бърз и човек, който има интерес в някаква сфера, може много лесно да се ориентира. Спомням си,  когато бях дете с какво огромно нетърпение и вълнение очаквах момента, в който се разлепва афишът на предстоящата прожекция и как голяма група деца отивахме да гледаме филма в киносалона.  Също и как със съучениците ми си разменяхме книги и ходехме до градската библиотека да си взимаме книги, освен свързани със училището и отделно художествена литератури и криминални романи.

Кой е любимият Ви автор и книга, любим филм, актьор или актриса?

Много са авторите и книгите, които обичам, както и филмите и актьорите, които предпочитам.

От българските автори обичам Димитър Талев, а любимата ми книга е  „Железният светилник“, а от чуждите  автори обичам книгите на Ерих Мария Ремарк. 

Любими филми са ми  „Английският пациент“,  „ Изкуплението от Шоушенк“ и  „Легенди за страстта“, любими актьори:  Антъни Хопкинс, Робът Де Ниро,  Ал Пачино,  Джесика Ланг и Жулиет Бинош.

 Какво ще пожелаете на гражданите на общината?

Пожелавам им най-вече да са живи и здрави, да изживеят  много позитивни емоции и всички заедно с общи усилия да успеем да съхраним и развием нашето прекрасно градче и общината, мястото където сме родени и живеем в още по-хубаво и приятно място за нас и нашите деца.

Материалът е изготвен от Ирена Евстатиева, ученичка в 8 клас, в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч, за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛ.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс