Паметникът на полковник Велизар Пеев в Своге

2298 преглеждания

Както EspressoNews писа, екипът на Еспресо Медия реши, да публикува не само разработките на победителите от втората задача „Исторически паметник в моята община” на ученически проект „Работилница за репортери 2017”, но след известна редакция и съгласуване и тези на другите ученици, които представиха свои текстове и снимки.

За мнозина името Велизар Пеев, което носи професионалната гимназия в Своге може да звучи непознато и да предизвиква учудване и въпроса какви са заслугите на този човек, за да бъде кръстено на него едно от най-престижните училища в живописния град, разположен в Искърското дефиле. Освен, че носи името му, в гимназията има и паметник, посветен на него.  Идеята за създаването му е предложена от учителите по история Анатоли Йорданов и Марио Александров. Автор на проекта е директорът на училището Станчо Атанасов. Изграждането му е финансирано със средства от училището. Текстът, който гласи: „Земните дела постигат вечност ,когато са родени от мисълта за другите”  е на Анита Ангелова преподавател по български език и литература. Паметникът е от мрамор и е поставен пред входа на гимназията, за да може да се види от всеки. За всичко това разказва Полина Добрева, ученичка в 11 клас, в ПГ „Велизар Пеев” град Своге, участник в „Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България”, като част от втората задача на ученическия конкурс. Тя представя и кратка биография на малко познатия за широката общественост българин, с който се свързва развитието на шоколадената индустрия в България и на Своге през 20-те години на 20-ти век.

Велизар Пеев е роден на 21 май 1859 година в Чирпан, тогава в Османската империя. Учи в Пловдив, във  военното училище в София и в Петербургската военна академия. Участва в Сръбско-българската война . Служи в артилерията, като до 1897 г., когато се уволнява от армията достига чин подполковник. През 1900 година Велизар Пеев заминава за Париж, където работи като обикновен работник в шоколадовата фабрика „Севи Жан-Жан“ и изучава производството на шоколад. При завръщането си в България води със себе си френския майстор Коломб и 12 работници.  От 1901 година произвежда захарни изделия и шоколад на ул. „Ломска“ 14 в София. По време на Балканските войни (1912 – 1913) е мобилизиран, като на 28 юни 1913 година  е повишен в чин  полковник . През 1922 година Пеев изнася производството на шоколад и захарни изделия в Своге, като значително разширява капацитета на фабриката си. През  1924 година преобразува фабриката от еднолична фирма в акционерно дружество „Индустрия за шоколад и захарни изделия В. Пеев АД“, което се управлява от него и децата му. Акционери са и дъщерите му М. Баламезова, Л. Сарафова и Евгения Найденова. Шоколадовите изделия произведени от фабриката на Пеев печелят първи места на международните панаири в Швейцария, Франция и Германия. Полковник Велизар Пеев умира на 17 октомври 1927 година. През 1947 година шоколадовите фабрики са национализирани.   

Полина Добрева, ученичка в 11 клас, в ПГ „Велизар Пеев” град Своге, участник в ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс