С празнична литургия, кумичене и културна програма Костинброд отбеляза Лазаровден

1909 преглеждания

С богата културна програма община Костинброд отбеляза Лазаровден. Честването започна с литургия в храм „Св.Николай Чудотворец”, отслужена от отец Крум, и продължи с традиционното лазаруване. С песни и настроение лазарките нарекоха за здраве и берекет жителите на кв. Маслово в града, които с усмивки ги очакваха в домовете си.

Последва възпроизвеждане на обичая „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци, което се състоя на новия мост в костинбродския квартал.

Кулминацията на честването бе празничната програма в Народно Читалище „Заря- 1914”. В програмата взеха участие Групата за автентичен фолклор към читалището, с ръководител Екатерина Михайлова, малкия изпълнител на народни песни – Емил Пепелярски, танцови състави „Ритъмчета” и „Ритми” към НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий- 1890” с ръководители Евелина Димитрова и Веселин Маргаритов. Гостите на празника се насладиха и на песните на дует Антанида Иванова и Гергана Гатева, на танцовите изпълнения на състав „Зорница” към НЧ ”Иван Вазов – 1947” с ръководител Димитър Николов и Клуб на народни танци към НЧ “Заря – 1914”, ръководен от Калина Зашева.

На празника присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев – председател на Общинския съвет, г-жа Даниела Станкова – общински съветник, г-жа Бистра Боянова- мл.експерт „ОП и П и връзки с обществеността” и г-жа Виктория Яшнова – мл.експерт „Култура и спорт”.

Г-н Младенов поздрави жителите на общината и гостите на днешния празник и пожела здраве и берекет. „За мен бе изключително радостно и интересно да присъствам на днешното Лазаруване и да видя как момите пеейки вкарват позитивна енергия в къщите и пожелават здраве и плодородие. Адмирирам много културната дейност на всички читалища в община Костинброд. Традииците са живи, именно заради нашите народни читалища. Благодаря, че се развивате и надграждате.”, заяви в словото си г-н Младенов.

EspressoNews