Когато за първи път посетих „Майка България”

2271 преглеждания

Вълнувах се, защото това беше първото ми посещение на пантеона „Майка България”. Един огромен паметник, посветен на загиналите борци за свобода, намиращ се на най-високия връх в село Гургулят. Чувала бях много за него, тъй като общината ни се гордее с тази постройка и това ме правеше още по-нетърпелива да я видя.  

Бях ученичка в 5-ти клас и дори сега след цели пет години си спомням всичко, заедно с малките детайли. Качих се на училищният автобус, а около мен бяха моите приятели и учителката по история. Тя също беше нетърпелива да пристигнем в Гургулят, беше изпълнена с гордост, увереност и желание да ни покаже това историческо богатство. Не знаех какво да очаквам, дори не знаех накъде ще поеме автобуса. Чакахме няколко деца, които бяха известни със закъсненията си и след като се събрахме всички потеглихме, през топлия и слънчев ден. Въпреки близостта на моя град - Сливница с Гургулят, нетърпението ми превърна пътя в безкраен. И докато на мен ми се струваше, че маршрута се удължаваше, някои мои приятели имаха по-големи проблеми. Те се опитваха да опазят красивите цветя, които бяха набрали от градините на бабите си, предназначени за паметника. Това се оказа по-сложно, тъй като стръмният път с много завои, пречи на равновесието и беше напълно възможно другарчето ти да седне върху хубавия ти букет.

Преполовихме пътя и бях много радостна когато видях нещо познато, а именно селото откъдето идваха моите дядо и баба – Гълъбовци. Идвала бях тук много пъти и все пак не познавах много от уличките, къщите и хората от селото, а така ми се искаше. Автобусът ни премина през сърцето на Гълъбовци, продължи бързо през гората и високо покрай реката. Аз се замислих за нещата, които още не съм открила на това място. Моето любопитство, както винаги, се обаждаше. Спомням си къщата на моята прабаба и как там често търсех вещи, писма и всякакви документи, които биха могли да ме доближат до моите прадеди. Винаги съм се чудела, кои хора са създали моите създатели. А кои са били тези преди тях? Място като паметника “Майка България” е събрало, почиващи в мир, душите на много невинни и смели хора. Нечий създатели. Моите спомени най-накрая ми помогнаха да разбера, защо толкова се вълнувах. С пристигането си на пантеона, аз щях да се докосна до миналото, щях да се надявам да разбера повече за тези преди мен.

И така пристигнахме. Още щом слязох, при вида на огромния монумент, сякаш усетих присъствието на всички тези хора. Знаеш, онова усещане когато стоиш пред паметник, всеки го е изпитвал. Сякаш стоиш пред историята, пред своите загинали сънародници, чувстваш тяхната енергия, борбеност, любов, вяра и надежда…всичко. Тогава ти ставаш част от нещо огромно и възвишено. Разглеждайки монумента аз си представих жестоката борба, но и повярвах в искрената и чиста любов към едничкото място на което си поел първата глътка въздух, повярвах в стремежа на войниците да го опазят с живота си.

Щом всичко приключи, всички цветя бяха положени, самите те разцъфнали като душите на загиналите, а всички деца умислени за казаното и стореното. Точно тогава разбрахме, че искаме да опазим земята си. Ние трябва да продължим делото на тези преди нас, ние и само ние сме решението на всички проблеми. Любовта към Майка България е опората ни да накараме всяко кътче от нашата държава да остане чисто и неопетнено, за да може тя да разцъфти като едно красиво цвете.

Материалът е изготвен от Ния Кръстева, ученичка в 10 клас, в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Сливница за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс