За културната дейност и туризъм в град Годеч, разказва Ани Аспарухова - специалист по образование, култура и вероизповедание, в едно интервю на Симеон Симеонов

1971 преглеждания

Запознах се с нея преди години. Като член на „Консултативен съвет – Годеч“ помагах за изграждането на план за културните и спортни събития през месеците, който тя подготвяше. Последваха идеи, проучвания, приложения, веселие! Програмата се изпълни с наплив от малки черни културни точки, стоварили се върху дните на календара.

Така бе поставена основата на едно приятелство, продължило и до днес. Общуването с нея винаги е лесно, бързо, удовлетворяващо... един истински, лъчезарен и позитивен човек, който винаги търси път към иновативното и се стреми към промяна! Кой може да разкаже повече за културните ценности в града от Ани Аспарухова - специалист по образование, култура и вероизповедание.

 

Като начало разкажете ни повече за културната дейност в град Годеч.

Всяка година, с участието на общинска администрация и представители на НЧ „Н. Й. Вапцаров“, се изготвя програма за културни и спортни събития. Тя се утвърждава за всяка календарна година от Общински съвет и обхваща най-често културни и спортни прояви, свързани с отбелязването на национални и местни празници, подпомагащи популяризирането на българската култура.

Миналата година Годеч чества своята 60 годишнина от обявяването си за град. Отбелязахме го с множество мероприятия! С какво ще се различава тази година?

2016 година ще запомним със седмицата на културата ( изложба - базар), седмицата на детето, дните на походи – до с. Разбоище, Котлите и т.н., тържества, концерти, театрални постановки  и още много други събития, които разнообразиха ежедневието на годечани.

Стараем се да поддържаме жив духа на културата! Сигурни бъдещи прояви, залегнали в програмата, са: 1-ри юни – Ден на детето, 2-ри юни – Ден на Ботев, събори в селата на Община Годеч, запалване на светлините на коледната елха, посрещане на Нова година на площада и още много други.

Кой организира тези мероприятия?

В тяхната организационна част се включват представители на общинската администрация, читалището, кметове и кметски заместници, спортни клубове и други.

Какво може да разгледа един турист, идвайки на територията на общината?

Изключително предимство е, че имаме възможност за развитие на селски, пешеходен, риболовен, ловен и екотуризъм! На територията на общината има голям брой заведения, където посетителите могат да опитат някои от традиционните български ястия и да се забавляват. Ако започнем да броим църквите, манастирите, храмовете и прочие списъкът със забележителности ще се утрои!

Форест хаусис“ , разположен между с. Шума и гр. Годеч; „Васильовата къща“ в с. Гинци; „Пътят на коня и лъка“ в с. Лопушня са само малка част от местата за настаняване, където туристите могат да отседнат, да опознаят района, да се насладят на красивата ни природа.

Според Вас туризмът в Годеч прогресира или деградира?

Определено туризмът в града и селата започва да се развива! Той е отрасъл без сериозни традиции в общината, но с природно-климатични предпоставки за изграждането на такъв.

Обаянието на община Годеч, като туристическа дестинация със своите природни дадености, културно-историческото наследство, ще увеличи броя на туристите в района! Сигурна съм в това!

Кое е събитието, което жителите на града очакват с най-голямо нетърпение?

Без дори да се замислям... това е Видовден – традиционен празник на град Годеч, провеждащ се ежегодно в края на месец юни.

 

Материалът е изготвен от Симеон Симеонов, ученик в 11 клас, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative Bulgaria,  ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsonite.

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  Българската национална телевизия

Медийни партньориBULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgOhttp://www.obekti.bg/bekti.bgИА Кросс