Интроверт и екстроверт

3351 преглеждания

Швейцарският психиатър и дълбочинен психолог Карл Густав Юнг описва през трийсетте години на 20 век нагласите на човека към заобикалящия го свят и произтичащите от тях начини на поведение. Той различава два основни противоположни типа хора: насочени главно към външния свят, които той нарича „екстровертен“, и „ориентирани предимно към вътрешния си свят – наречени „интровертен тип“

Интровертният тип

Представителят на този тип създава впечатление на затворен, почти срамежлив човек. Заради тези особености на характера си не може да бъде разгадан лесно. По своята същност е вглъбен и предпазлив, с богат вътрешен живот. Що се отнася до работата, интровертът се слави като интелигентен човек с творчески наклонности, който избягва стреса и критичните ситуации и се ръководи главно от субективните настроения и решения. Интровертът не проявява особена търпимост към чуждите идеи и мнения. Той е убеден в себе си и в действията си и не обича работата в екип. Човек с такъв характер обича да прекарва свободното си време на места далеч от тълпата. Щом срещне хора с подобно виждане, се проявява като верен приятел. За интровертите е изключително важно да намерят нещо, което да им служи като „отдушник“, защото съществува опасност да трупат всичко в себе си и да се претоварят. В такива случаи често тялото реагира на физическо ниво с оплаквания и различни заболявания.

Екстровертният тип

Както вече споменахме Карл Юнг различава две категории хора – споменатите вече интроверти и такива с екстровертен характер. В тази връзка все пак е важно да отбележим, че Юнг установява, че във всеки човек се срещат и двата „механизма“, но единият се проявява в по-голяма степен.

Екстровертът обича възможността да се представя пред публика. Характерно за този тип характер е, и че предпочита да се занимава с другите, отколкото със себе си. Екстровертът е реалист, вписва се бързо и с желание в различни ситуации и е предпочитан приятел и колега. Силните страни на характера му са подчертаното самочувствие и общителността му. На работното място: представители на този тип се срещат в професии, свързани с координация в различни области и където организацията е от голямо значение. Освен това екстровертът мисли целенасочено за постигане на успех и действа подобаващо чрез целеустременост и контактност, умение за работа в екип. Мечтата на екстроверта е да създаде нещо съвсем ново. Еднообразната работа без интензивен контакт с колеги би го демотивирала напълно и отегчила до смърт.

Вяра Стефанова