„Младите предприемачи днес – успешни хора на бъдещето” - трансграничен проект между с. Петърч и гр. Пирот

1969 преглеждания

Работна среща за представяне и обществено обсъждане на съвместния трансграничен проект „Младите предприемачи днес – успешни хора на бъдещето”, № СВ007.1.21.030 между България и Сърбия се проведе на 13 април в село Петърч. Присъствалите на срещата бяха над 10 представители от сръбска и над 50 представители от българска страна. Проектът по програма Интеррег- ИПА ТГС България-Сърбия 2014-2020 е с водещ партньор Народно Читалище „Нов живот – 1919” - с.Петърч и Сръбски партньор – Спортна асоциация за деца и младежи „Победник” - гр. Пирот. Общата стойност на проекта възлиза на 182 792, 42 евро.

Приветствия и благодарности към присъстващите отправиха г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч, г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, г-н Кристиян Стаменов- лектор, г-н Неманя Цветкович и г-н Георги Филипов- ръководители на проекта.
Специални благодарности отправи и домакинът на събитието г-жа Надежда Михайлова, като заяви, че общата цел на проекта е да допринесе за създаването на привлекателна среда за младите хора в село Петърч. Секретарят на НЧ ”Нов живот – 1919” благодари на Общинска Администрация Костинброд и специално на заместник-кметовете на община Костинброд г-жа Теодора Гогова и инж. Габриела Георгиева за тяхната отдаденост и подкрепа за реализирането на пректа.
Г-н Георги Филипов – ръководител на проекта по трансгранично сътрудничество разказа дългия път, през който е преминал екипът, работещ по проекта „Младите предприемачи днес – успешни хора на бъдещето”, № СВ007.1.21.030, докато той стане реалност.

От страна на сръбския партньор приветствия поднесе г-н Неманя Цветкович. По думите му, младите хора са нашето бъдеще, поради което за тях са необходими грижи. Цветкович допълни, че младите се нуждаят преди всичко от професионална реализация в желаната от тях сфера.  

Основните дейности по проекта са създаване на две добре оборудвани зали с компютъри и мултимедия, както и създаване на интерактивен сайт с цялата информация за проекта в с. Петърч и гр. Пирот.
Двете страни ще подберат 24-ма младежи на възраст от 18 до 29 години. Това ще са безработни млади хора, които не са студенти и които имат проблеми с намирането на работа. Обучението ще включва основни компютърни умения, запознаване с уебсайтове, онлайн платформи, изготвяне на бизнес планове, презентационни умения и други.

Предвидените в проекта дейности за стимулиране на активното търсене на работа сред безработните младежи ще бъде първа стъпка за достъп до възможности, които да им помогнат да се реализират на пазара на труда, което предполага и възможност за икономическа и социална интеграция. Чрез обучителните курсове, предвидени по проекта, безработните младежи ще получат увереност и сигурност в своите активни действия за намиране и кандидатстване за работа или стартиране на собствен бизнес.

По мнението на екипа, „Младите предприемачи днес – успешни хора на бъдещето” между България и Сърбия ще се отрази положително на трансграничния район и местните общности. Целта на проекта е да увеличи шансовете на младите хора в намирането на работа и да подпомогне за тяхната реализация.

EspressoNews