Честито Воскресение Христово!

1954 преглеждания

Великден е един от най-светлите празници за православните християни. На този ден се почита Възкресението на Исус Христос и се чества в неделята след първото пролетно пълнолуние, като датата всяка година е различна и може да бъде между 4 април и 8 май.

По традиция, подготовката за празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица – боядисват се великденски яйца, приготвят се козунаци.  Дните, в които се боядисват яйцата са Велики Четвъртък и Велика Събота, като в миналото са се използвали отвари от билки, ядки и др., за да се обагрят празничните яйца.

Поверията гласят, че първото яйце трябва да се боядиса червено, а най-възрастната жена в семейството да нарисува кръст с него по челата на децата за здраве. След това, яйцето се слага пред домашната икона.

Според християнските традиции, съпътстващи празника, в полунощ на събота срещу неделя, Христос Възкръсва, а миряните обикалят църквата със свещ, запалена от Йерусалимския огън, която трябва да занесат вкъщи мълчешком без да изгасне.

Всички се поздравяват за празника с „Христос Воскресе“ и отговор „Воистина Воскресе“.

EspressoNews желае на всички здраве, щастие, благоденствие и късмет!

Христос Воскресе!

EspressoNews