Интервю на Габриел Георгиев с Методий Кирилов – учител в годечката гимназия, на тема „Културният календар и туризмът в община Годеч”

2754 преглеждания

Методий Кирилов е роден през 1979 г. Възпитаник на Годечката гимназия. Завършил е СУ „Св. Климент Охридски”, специалност – българска филология. Магистър по специалността „Литературата – творческо писане”. Възпитаник на едни от най-добрите специалисти в областта на словесното изкуство – проф. Крикор Азарян, проф. Симеон Янев, проф. Боян Биолчев, доц. Ани Илков, доц. Иван Иванов, д-р Кирков, поетесата Валентина Радинска. В момента е учител в ЦДО, преподава на пети клас. Член е на читалищното настоятелство и зам. – главен редактор на вестник „Годеч днес”. 

Подпомагат ли се хората на културата в града? Предоставени ли са им добри условия за тяхното развитие?

Смятам, че се работи в тази посока. Отбелязват се празниците от културния календар, а организацията е на високо равнище. Като пример за добра организация бих посочил националния празник  Трети март.  На традиционния празник – Видовден- бяха раздадени грамоти на заслужили културни деятели. А това е морална оценка за труда на тези хора.  Що се отнася до условията на работа – още може да се направи.

Има ли достатъчно хора, които да обучават младото поколение на различни изкуства и спортни дисциплини?

Има ресурс, който да обучава младите – в читалището  се провеждат репетиции по народни и модерни танци, а в спортната зала – отделни видове спорт. Важно е и младите да имат желание да се учат.

Каква е гледната Ви точка  относно туризма в общината? Как може той да се развие и какви обекти биха станали известни сред туристите?

На този въпрос по-компетентно могат да се изкажат специалистите. Туризмът би донесъл приходи, той трябва да е сред приоритетите в работния план на общината. Трябва да бъде засилена рекламата до природните забележителности в района и духовните светилища – църкви, параклиси, манастири, оброци.

Мислите ли, че Годеч може да стане привлекателен туристически обект и културен център?

Налице са всички природни дадености: чист въздух,  обширни борови гори,  две достъпни планински вериги – Чепън и южните разклонения  на Стара планина. Климатът е подходящ за балнеосанаториум, мъглите са рядко явление в нашия край. Мисля  категорично, че Годеч може да стане привлекателен туристически обект, а защо не и културен център?  Разполагаме с богато културно наследство – църквите и манастирите, които в нашия район  са много на брой и са особено ценни с богатата си история.

Ако имахте възможността, какво бихте променили по отношение на културата и туризма в общината?

Бих обединил хората на културата, създавайки някакво дружество. Така биха се родили и интересни идеи, които в бъдеще да се реализират.

 

Материалът е изготвен от Габриел Георгиев, ученик в 8 клас, СУ "Проф. д-р Асен Златаров" град Годеч за ученическия проект на Еспресо Медия "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".                                                                                       

Проектът "Работилница за репортери 2017 - Разкажи за твоята България" се осъществява под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел  и с любезното съдействие на автошкола Василеви360 Creative BulgariaАвтомотор Корпорация АД, ПГ „Велизар Пеев“ – град Своге, TBI InfoИнтегралОСКАР-ЕЛSamsoniteБигла 3Go4Raw.

 

Ексклузивен телевизионен медиен партньор:  

Българската национална телевизия

 

Медийни партньори

BULGARIA ON AIRb2b Мediaсп. Мениджърnoviteroditeli.bgObekti.bgИА Кросс