„Не на дрогата” в Божурище

2767 преглеждания

На 26-ти април /сряда/, от 12.30 ч., в НЧ „Христо Ботев 1934”, град Божурище, ще се проведе среща-разговор на ученици от 9, 10 и 11 клас с бивш наркозависим, представител на Сдружение „Рето - Надежда”. Инициатор на събитието е училищният педагогически съветник Силвия Ватрачка.

Учениците ще имат възможността да изслушат историите на вече излекувания наркозависим. Той ще разкаже за пътя си от запознаването с наркотиците, до решението да се откаже от вредната зависимост, както и за хората, подали му ръка.

Възпитаниците на СУ „Летец Христо Топракчиев” ще имат възможността да задават своите въпроси в неформален разговор, както и да предлагат идеи и решения за справяне с постоянно актуалния проблем със зависимостите.

Педагогическият съветник Силвия Ватрачка споделя за събитието: „Най-добрата превенция е споделянето на информация и разговори по темата. И тъй като е доказано, че живият пример е най-ефективен, смятам, че срещите с човек, вървял по пътя на зависимостите, са най-добрата възможност за осмисляне на проблема. Чрез подобни срещи учениците успяват да преживеят разтърсващите разкази на наркозависимите, да разберат за ада, през който преминават те, и имат възможност да зададат въпроси и да получат честни отговори.”

Проблемът с наркотиците не подминава малките населени места. Той трябва да обедини всички отговорни институции и организации, родители, деца и общественото съзнание, за да бъде разрешен.

Ивайло Ивайлов, ученик в 10 клас, СУ „Летец Христо Топракчиев,  град Божурище, участник в "Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България".