Kак България отговаря на инвестиционните процеси в глобален план, потенциала на Божурище и още - пред Espresso News разказва Стефан Стайков, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД

1801 преглеждания

Стефан Стайков е изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД от декември 2015 г. Той има над 20-годишен управленски опит в международни консултантски компании в сферата на изготвяне и внедряване на бизнес стратегии и програми, преструктуриране и повишаване на конкурентоспособността на частни и държавни организации; позициониране и преговори за стратегическо развитие на компании; инвестиционно банкиране; привличане на чуждестранни инвестиции и разработване на инвестиционни проекти. Работил е на ръководни постове в частни и държавни компании в Европа, Азия, Австралия и Нова Зеландия, сред които Ernst & Young, „Кока Кола”, „Оракъл” и др. Завършил е МВА в Massey University в Нова Зеландия и информационни технологии в Хумболт университет в Берлин. Владее отлично английски, немски и руски език.

Г-н Стайков, наскоро, заедно с изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, участвахте в седмото издание на Годишната инвестиционна среща на WAIPA (World Association of Investment Promotion Agencies), провела се в Дубай. Разкажете ни малко повече за форума. Какъв беше тазгодишният му фокус?

Годишната инвестиционна среща на WAIPA (Световната организация на агенциите за инвестиции) безспорно е събитие с изключително висок профил, което през годините се превърна в платформа за привличане на инвестиции от цял свят. Нивото и мащабът на инициативата тази година отново отговориха на очакванията. Срещата се проведе под патронажа на Негово Величество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум и събра на едно място участници от над 100 страни от цял свят.

Фокусът на дискусиите бяха международните инвестиции като предпоставка за повишаване на конкурентоспособността и ускоряване на икономическото развитие. Това беше една невероятна възможност да се запознаем с опита на страните, които заемат челните позиции по привличане на преки чуждестранни инвестиции в световен план. Определяща за дискусията беше и визията на ОАЕ като домакин на събитието. Чуждестранните инвестиции са основен стълб в следваната от ОАЕ стратегия за икономическо развитие. Те са предпоставка за постигането на устойчив ръст и изграждането на «буферна зона», която да компенсира евентуални фактори с негативно влияние върху икономиката. Следвайки тази визия, не е изненада, че Обединените арабски емирства се нареждат в Топ 10 на страните с най-силни политики в това отношение, най-висок стандарт на живот и най-щастливо население, като успяват да привлекат стратегически инвестиции от цял свят.

За нас беше много важно страната ни да бъде представена на Седмата Годишна инвестиционна среща. Участието в събитие от този ранг автоматично вдига профила на България като инвестиционна дестинация. Успяхме да установим контакти, които имат потенциал да се превърнат в ползотворни партньорства, както и да привлекат нови инвестиции у нас.

Знаем, че една от целите на WAIPA като организация, е обмяната на опит и добри практики, както и промотирането на райони, които биха представлявали интерес за големи инвеститори в световен мащаб. В тази връзка – накъде върви световният бизнес и успява ли България да бъде конкурентна като дестинация за инвестиции? Кои предимства на страната ни изтъкнахте пред участниците в Седмата Годишна инвестиционна среща?            

През последните години в развитието на световния бизнес се очерта една тенденция на изтегляне на установени в Китай производствени дейности към други части на света, сред които и Източна Европа. Това, което първоначално привлече огромен брой европейски и световни компании в Китай бяха ниските цени на недвижимите имоти и евтиният труд. При тези условия те успяваха да постигнат конкурентно съотношение качество – цена. Нещата се промениха доста впоследствие, когато разходите и за двете се повишиха до степен, в която да произвеждат в Китай вече беше неизгодно за тези компании. А това ги накара да започнат да се оглеждат за други по-привлекателни локации.

България се очертава като конкурентна дестинация за пренасочване на тези и други инвестиции, като факторите за това са много. На първо място страната ни предлага ниски оперативни разходи и най-ниските данъчни ставки в целия ЕС. Разполагаме с висококвалифицирана и многоезична работна ръка, което решава и един от основните проблеми на базираните в Китай производства – гарантиране на качеството. Не по-малко определяща е и стратегическата локация на страната ни като вход между Европа и Азия. Големите компании все повече се стремят да са максимално близо до пазарите, които обслужват. В този смисъл България е най-близката изходна точка за европейските компании до азиатските им пазари. Същевременно тя е достатъчно близо и до техните централи, което пък осигурява по-бърз контрол от страна на компанията-майка – нещо, на което инвеститорите държат много. Страната ни представлява интерес и за азиатските компании, които гледат на нас като вход към европейските пазари.

Всички тези предимства на страната ни успяха да привлекат големи чуждестранни компании, включително и в индустриалните зони, управлявани от «Национална компания индустриални зони» (НКИЗ). Само за последната година и половина в Икономическа зона София – Божурище, която е и най-амбициозният проект на НКИЗ, са привлечени 9 от общо 18 за зоната инвеститора. В напреднал етап на преговори сме с още 5 компании, които са проявили конкретен интерес към Божурище.

Не трябва да пренебрегваме и още една тенденция, която се оформя в инвестиционните процеси в глобален план. Компаниите все повече се стремят да затварят производствените си вериги на локално и регионално ниво, т.е. установявайки се на определено място, те се опитват да привлекат и своите доставчици. В резултат от това в България се наблюдава засилен интерес от инвеститори, които се явяват обслужващи за вече установени тук производства, т.е. с всеки привлечен инвеститор страната ни става все по-конкурентна на световната инвестиционна карта.

Набелязахте ли конкретни възможности на база презентациите на участниците в Седмата Годишна инвестиционна среща и разговорите ви с тях, от които страната ни би могла да се възползва?

Участието на «Национална компания индустриални зони» и Българска агенция за инвестиции (БАИ) в срещата и представянето на инвестиционния потенциал на страната ни на специален щанд ни дадоха шанс да привлечем внимание и да установим контакти с потенциални партньори. В проведените разговори се очертаха няколко идеи в посока по-успешно промотиране на България като перспективна дестинация за инвестиции от цял свят, както и създаването на допълнителни стимули за инвеститорите за реализиране на проектите им тук.

Една от тези идеи е кооперирането на НКИЗ с инвестиционни банки на регионално и глобално ниво. Тези банки имат установени контакти и достъп до големи инвеститори, пред които биха могли да промотират страната ни и в частност зоните, управлявани от НКИЗ като място за инвестиции с много предимства. Истински ценното от гледна точка на инвеститорите в този случай е, че те получава комплексна услуга – партниращата инвестиционна банка и НКИЗ им предоставят добра локация за реализиране на инвестицията, каквато безспорно е България; механизми за финансиране на проекта от страна на банката и пълна подкрепа на всеки етап от неговото осъществяване, която се осигурява от НКИЗ и БАИ. Този принцип на концентриране на необходимите за един инвеститор услуги в рамките на няколко ключови и партниращи помежду си организации се цени все повече от самите инвеститори. Вече сме набелязали няколко инвестиционни банки от региона на Централна и Южна Европа, с които бихме могли да тестваме този модел за привличане на нови инвестиции. Една от тях е подпомогнала както в качеството си на консултант, така и като финансираща институция няколко компании от ОАЕ при стъпването им в региона на ЮИЕ.

Друга идея е установяването на партньорства с индустриални зони в различни части на света. Целта е съвместно промотиране на предимствата, които НКИЗ и тези зони предлагат пред инвеститорите, които са позиционирани на тяхна територия и търсят възможности за разрастване на други места. Така например компания в Специалната икономическа зона в Оман, която търси възможности за нови инвестиции в Югоизточна Европа би могла да бъде насочена към България и по-конкретно НКИЗ от ръководството на тази зона в качеството й на наш партньор.

Това са идеи, които тепърва ще разглеждаме в детайл, но в тях определено има потенциал. Интерес към проучване на възможностите за инвестиции в България и в зоните от НКИЗ по време на Годишната инвестиционна среща заявиха и представители на няколко консултантски компании от Лондон, Сингапур и Шанхай. Предстои да инициираме разговори с тях.

Интересна беше и срещата ни с министъра на икономиката и индустрията на Република Централна Африка Коме Хасан. Министър Хасан заяви интереса на компании от африканската държава да инвестират в индустриалните зони в България, както и тяхното желание да ползват опита на страната ни за изграждането и развитието на индустриални зони в Централната африканска република. Този първоначален контакт и проведените на високо ниво разговори са стабилна основа за инициирането на партньорство между двете ни страни. Тепърва ще обсъждаме възможностите за коопериране, включително на ниво конкретни инвеститори и индустриални зони. Отправихме покана за посещение на министър Коме с делегация в България, която надявам се ще постави добро начало на съвместните ни инициативи в тази посока.

Десислава Василева