110 години Народно читалище „Съзнание 1907” град Сливница

2019 преглеждания

С богата програма Народно читалище „Съзнание 1907” град Сливница, ще отбележи 110 годишнината от създаването на културната институция.

Откриването на празниците ще започне на 13 май с две театрални постановки на Драматичен театър „Драгомир Асенов” – град Монтана. От 11:00 ч., най-малките любителите на театралното изкуство в Сливница, ще имат възможност да се насладят на детската пиеса „Големият подарък”, а от 18:00 часа, на сцената на читалището ще бъде представена комедийната постановката „Молба до Господ”.

В понеделник ще бъде открита експозиция „110 години читалище Съзнание” – признание за високите професионални успехи на съставите на читалището, постигнати през годините.

16 май (вторник) е Денят на отворените врати на читалището. Всички гости на културното средище ще имат възможност да се запознаят с  библиотеката на читалището и нейните отдели, книгохранилището, залата, гримьорните и кулисите.

На 17 май, изложба в библиотеката на читалището ще представи историята на НЧ „Съзнание 1907”, видни читалищни дейци и събития отразени във фотоси, книги и документи.

Събеседвания с автори от Сливница и изложба на техни произведения ще се проведе на 18 май (четвъртък) от 10:00 ч., в читалнята на библиотеката на читалището.

На 19 май (петък) – „Маратон на четенето” в читалнята на библиотеката, с начален час 11:00 ч.

По случай  110 години от създаването на  НЧ „Съзнание 1907”, на 20 май (събота) от 18:00 часа в салона на читалището ще бъдат връчени грамоти и плакети на заслужили дейци. Събитието ще бъде съпроводено с празничен юбилеен концерт, с участието на всички самодейни състави към читалището – Представителен мажоретен състав, Детска вокална група „Медени гласчета”, Дамска вокална група „Детелини”, Състави за народни танци „Сливница”

През 1907г. сливнишките учители Стоянов, Христова, Николова, Карастоянова, Каймаков и чиновникът от  жп гарата  Попов основават първото сливнишко читалище, което нарекли „Пробуда”.

През  1921г.   читалището   се   преименува   „Съзнание”, което носи и до днес.

През своята 110 годишна история читалището отстоява българщината, националното самосъзнание, съхранява и разпространява българската книжнина, фолклора и другите форми на художествената самодейност. И днес читалището се ползва със заслужен авторитет като деен културно-творчески институт, съхранил най-ценното от своята история, развиващ се в новите условия.

EspressoNews