Този уикенд ще се проведат традиционните Празници на Гара Лакатник

1484 преглеждания

Традиционните празници на Гара Лакатник предстоят този уикенд. Те ще започнат в събота – 13 май, като програмата ще бъде открита с Празник на детската рисунка в 10.00 ч. Малчугани ще рисуват цветни картини върху платната при ЖП прелеза. По същото време момчетата от ПСС-Лакатник и техни приятели ще направят алпийски тролей на Лакатнишките скали. Той ще бъде близо сто метра и ще се спуска от Идеалния ръб на Черната стена до заслона на Алпийска поляна. По него до 17.00 ч. адреналина си ще могат да качат всички смелчаци над 18-годишна възраст.

Привечер предстои традиционният водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна. След това от Паметника на септемврийци ще потегли факелно шествие. В него може да се включи всеки пълнолетен, стига да се е снабдил предварително с факла. Огненото шествие ще се извие през стръмните пътеки в тъмнината, озарявайки скалите с празнични отблясъци, поясняват организаторите.

Около 22.00 часа факлоносците ще пристигнат на площада в Гара Лакатник, където, под звуците на българския химн, над огромен огън, ще се развее националният трибагреник. После кметът на селото Иван Михайлов ще поздрави присъстващите с тържествено слово, а администраторът на www.lakatnik.info  Станислав Балев, чиято е и основната идея за сайта, ще направи кратка презентация на платформата.

Празникът ще продължи с програма на самодейните състави от Гара Лакатник. Присъстващите ще се насладят на спектакъл, изпълнен от танцьорите на НЧ „Искърски пролом“ с художествените ръководители Емил Петков и Даниел Павлов.

Кулминацията на честването ще бъдат живата музика, под чиито звуци присъстващите ще могат да извият кръшни хора, и празничната заря.

Във втория ден от празненствата - 14 май, ще се проведе Събора на Гара Лакатник.

EspressoNews