След 50 години черквата във Василовци отвори врати за вярващите на традиционния събор на селото

3578 преглеждания

Традиционният събор в с. Василовци, община Драгоман тази година се състоя на 13 май – събота. Събитието премина при добра организация и подготовка, което спомогна за приятното изкарване на местните жители.

Домакин на празника бе кметският наместник Емил Петков, който се погрижи за приятната атмосфера. Усмивките и емоциите на присъстващите бяха породени и от едно невероятно събитие – след 50-години средновековната селска черква „Св. Възнесение Господне“, паметник на културата от местно значение, отвори врати за миряните. Празничен водосвет, отслужен от йеромонах Макарий – игумен на Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики“,  даде подобаващо начало на тържествата по случай празника.

От години тази Света обител тънеше в разруха, но с помощта на дарители, спомоществователи, работници и необходимата техника, общинското ръководство успя да възстанови достъпа до нея. Завършена в първоначална фаза е и вертикалната планировка около храма, почистени са пода и стените, частично поправени са още иконостаса, дървените врати и други части от църковната утвар и украса.

50 дълги години местното население, гостите на района, ценителите на духовните ценности и културно-историческото наследство очакваха този трепетен момент, съвсем искрено се вълнуваха и с нескрито желание повтаряха  след словата на отец Макарай „Христос Воскресе!“ – „Во истуну Воскресе!“, споделят от община Драгоман.  

Исторически момент, забележителен в историята на това древно и красиво село, в историята на общината и целия западен регион, допълват още от местната власт.

Съборът във Василовци премина с празнично настроение, много веселие, песни, танци и кръшни хора на мегдана.

Официални гости на празника бяха кметът на община Драгоман Андрей Иванов и неговият заместник Лидия Банкова.

EspressoNews