Днес почитаме паметта на Св. Харалампий – лечител и покровител на пчеларите

1557 преглеждания

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му - 10 февруари - се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите и на пчелите. Затова на този ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Наред с меда се пече и питка. Тя също се носи в църква за освещаване. След това осветената питка се раздава за здраве и благополучие.

Този  народен и християнски обичай традиционно се спазва и в нашата община. С празничен водосвет и молебен за наспор и берекет в енорийската църква „Св.Арх.Стефан“ започна честването на Свети Харампий, организирано от община Драгоман със съдействието на Пчеларското дружество в общината. Присъстваха  както изявени  дългогодишни пчелари с богат опит и практика, така и начинаещи в пчеларския занаят. След отправените молитви за здраве, изобилие  и благодат, организатори и пчелари хапнаха от осветената вкусна пита и мед, обмениха мнения, идеи и предложения за поощряване и разширяване на пчеларството в общината и си пожелаха успешна година, богата реколта и покровителството на Св. Харампий в защитата от болести, беди и бедствия.