Св. Валентин се превръща в традиция на гимназията в гр. Божурище

1744 преглеждания

Макар и далечен на българския фолклор, 14-ти февруари или Св. Валентин е един от дните, заели важно място за учениците. Тази година в ‘‘СОУ Летец Христо Топракчиев“ празникът ще бъде отбелязан за пореден път.

По традиция ученическият съвет ще избере няколко момичета, които ще подготвят плакати, информационни табла, нужните декорации, поздравителни картички за учителите и училищния персонал, познати още като ‘‘валентинки‘‘, и най-важното - кутии, в които учениците ще пускат картичките, адресирани до съучениците си.

Св. Валентин винаги е на 14-ти февруари, но понеже тази година датата се пада в неделя, празникът ще бъде честван в понеделник. Именно тогава, веднага щом започне четвъртият час, всички ще получат валентинките си, а това може би е най-интересната част от събитието.

Въпросните картички, изпратени от любов или просто на шега, носят не само усмивки и обич между учениците, но създават нови приятелства и връзки. Много от децата не биха се осмелили да обяснят чувствата си в други условия и това е техният шанс да ги разкрият. Получаването и изпращането им носи радост и в двата случая, защото в единия учениците разбират че вървят в добра посока, щом някой ги харесва такива каквито са, а в другия те са удовлетворени от себе си, успели да направят нещо, което иначе  не биха сторили. Общата цел на честването му е сплотяване, която бива постигана всяка година.

По този начин от един съвсем чужд празник осигурява повече любов, от който и да било друг. Точно на този ден дори и един малък жест, като картичка, означава много. Любовта трябва да бъде изразявана всеки ден, но Св. Валентин е като утвърждение на нея, също като рождените дни, Коледа и други празници – празнуват се веднъж годишно, но оставят следа след себе си. Точно този празник оставя само хубави, светли спомени, които децата пазят дълги години.

Материалът е изготвен от Стефани Ценкова, ученичка от 11 клас в СОУ "Летец Христо Топракчиев" гр. Божурище за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.