Откраднаха европейското знаме и съсипаха винил с герба на общината на стадион „Бенковски“ в Костинброд

1649 преглеждания

„Безпрецедентен вандализъм“ на стадион „Бенковски“ в кв. Маслово - град Костинброд констатираха тази сутрин служители и треньори от спортните школи в града. Това предизвика мигновената гневна реакция от страна на ръководството на община Костинброд, Общинския съвет, треньори, футболисти и служители на ОФК “Костинброд-2012“.

В открито писмо за пореден път от местната власт се обявяват срещу подобни прояви, съсипващи най-новите придобивки, осигурени за жителите на Костинброд.

 „Скъпи жители на община Костинброд,
Скъпи родители на трениращи деца на стадиона в кв. Маслово,
и скъпи фенове на ОФК“Костинброд-2012“ ,
Домът на любимия на всички нас - ОФК“Костинброд-2012“ бе подложен на безпрецедентен и алогичен акт на вандализъм тази нощ. Два красиви винила на Община Костинброд на стадиона в кв. Маслово са разрушени от вандали. Нанесени са сериозни материални щети върху рекламните пана, които само преди два дни бяха поставени с общински средства.
Днес рано сутринта домакинът на стадиона се натъква на неприятна изненада. Прогорен е герба на община Костинброд, изкривени са коловете и мрежата, откраднато е европейското знаме от пилоните.“, описват посегателството в позицията си от местната власт и допълват, че случилото се е болезнено както тях, така и за треньорите, служителите и футболистите в общинския клуб.
От общината поясняват още, че в герба на Костинброд са включени  утвърдени в хералдиката символи, характеризиращи местоположението, поминъка, историята и името на града.
Костинброд е построен в местност, в която била разположена римска резиденция и римска пътна станция на император Константин Велики. Символ за това е част от крепостна кула, включена в герба. Слънцето е един от най-хубавите и оптимистични хералдични символи, който не случайно доминира в знака на общината. Ключът, освен символ на гостоприемство, означава път, кръстопът, проход, в случая - брод. Затова е поставен над река. Петелът е познат като емблема на гордост, храброст и чест. Петелът и слънчогледът са и символи на зараждащата се икономика на Костинброд, включваща силно развито птицевъдство и емблематичния завод на д-р Никола Чилов - „Нива“.
В позицията се казва още, че приоритет в работата на община Костинброд и ръководството на общинския футболен клуб е осигуряването на добри условия за тренировка и развитие на местния спорт чрез изграждането на съоръжение, отговарящо на европейските изисквания. Посегателството върху него обаче не е градивно и не води до нищо добро за общината.  
В откритото писмо се посочва още, че благодарение на взаимни усилия, състезателите от ОФК „Костинброд“ постигат добри резултати, състезавайки се в най-престижните турнири, което носи радост на техните родители, на гражданите, на местната власт  
„Докога ще рушим това, което се създава за самите нас, докога ще търпим други да рушат създаденото? Колкото е по-нисък прагът на нашата търпимост към вандализма, толкова по-скоро ще заживеем нормално в един красив град!“, завършват с призив от община Костинброд.

EspressoNews