Община Годеч с мерки за предотвратяване възникването на пожари през пожароопасния сезон

1326 преглеждания

Със заповед на кмета Радослав Асенов, община Годеч предприема мерки за предотвратяване възникването на пожари през пожароопасния сезон и тяхното своевременно откриване и успешно гасене.

До 30.11.2017 г. на територията на община Годеч е забранено:

Паленето  на  открит огън,  тютюнопушенето  и  паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и непосредствена близост до тях, в периода от настъпването на восъчна зрялост до окончателно прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

Използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на неожънатите масиви и фуражни площадки.

Паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м. от границата на горските територии (чл.137, ал.З от ЗГ).

Почистването на сечища чрез изгарянето на остатъци от сечта.

Изгарянето на стърнища и други растителни отстатъци,както и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).

Извършването на огневи работи в горски територии.   Допуска   се   само   в   случаи   на   авария   и   неотложен   ремонт, съгласувано с органите за пожарна безопасност и защита на населението и с държавните горски или ловни стопанства.

 

Физическите лица,  които  са забелязали  или  им  е  съобщено за възникнал  пожар  в  житни  масиви  или  горски  територии,  са длъжни  да предприемат мерки за съобщаване на службите за ПБЗН или на съответното държавно горско или ловно стопанство.

При  получаване  на сигнал  за  пожар,  кметовете  на  кметства и кметските наместници по населени места са длъжни своевременно да уведомят съответната РС ПБЗН.

Ръководството, организирането и провеждането на мероприятията по опазването от пожари на поземления фонд се осъществява от юридически и физически лица, занимаващи се със земеделска дейност със съдействието и под контрола на Надя Сотирова - Зам.-кмет на Община Годеч, кметовете на кметства и кметските наместници по населени места.

Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно чл.41а, ал.1 и ал.З от 3033 - с глоба от 1 500 до 6 000 лева, при повторно нарушение наказанието е от 2 000 до 12 000 лв и съгласно чл.162, ал.1 и ал.2 от ЗООС - с глоба от 200 до 20 000 лева или имуществена санкция от 5 000 до 500 000 лева, при повторно нарушение глобата или имуществената санкция са в двоен размер.

С цел предотвратяване възникването на пожари, ограничаване на тяхното развитие и разпространение, осигуряване на условия за своевременното им откриване и успешно гасене, както и за осигуряване на пожарна безопасност в защитени територии, периодът от 01 април до 31 октомври 2017г. е определен като пожароопасен в защитените територии – изключително държавна собственост, съгласно Заповед №РД-131/20.02.2017г.