Областният управител посети Празника на шоколада в ПГ „Велизар Пеев” в Своге

3050 преглеждания

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова беше сред официалните гости на „Празника на шоколада”, организиран от учениците в ПГ „Велизар Пеев” – град Своге.

          CHOCO 55

През целия ден те показваха на посетителите ръчно направените от тях шоколадови бонбони, изкусно декорирани торти, десерти, фигури от шоколад, чиято изработка не се различава от майсторството на професионалните сладкари. 

Мероприятието се превърна във феерия от вкусове и наслада за всички сетива, а желаещите да опитат работата на учениците бяха мнозина.

          CHOCO 77

Събитието започна с презентация, разказваща историята на какаото и неговата обработка през годините за направата на висококачествен шоколад. Възпитаниците на ПГ „Велизар Пеев” представиха на гостите и личния житейски и професионален път на техния патрон – основоположник на шоколадовата индустрия в България. Първата си работилница за производство на сладкото изкушение Пеев отваря в София през далечната 1901 година. Производството обаче се разраства и той започва да търси място, на което да построи по-голяма фабрика. Открива го в град Своге, където чистият въздух и кристалните води на р. Искър, според Велизар Пеев, създават идеални условия за производство на висококачествен шоколад. Така през 1924 година той изгражда там своята фабрика.

          CHOCO 22

Днес шоколадовият завод е собственост на американската компания „Монделийз”, които пък предоставят материал за практически упражнения на учениците от професионалната гимназия и бяха съорганизатори на празникa. Г-жа Анна Маринкова – директор на завода, също представи пред присъстващите дейността на компанията, нейното разрастване през годините, продуктите, които произвежда и социалните инициативи, които организира.

          CHOCO 11

Празникът продължи с изложба на шоколадови произведения на изкуството.

          CHOCO 33

Желаещите да изпробват сладкарските си умения пък имаха възможност да се опитат да направят шоколадови фигури и бонбони в специална работилница, да научат как се декорират торти и сладкиши, или просто да дегустират от вкусните десерти.

          CHOCO 44

Директорът на гимназията г-н Станчо Атанасов лично разведе г-жа Иванова и началникът на РИО-София регион г-н Христо Андреев сред щандовете.

Те на свой ред не скриха очарованието си и от външния вид, и от вкусовите качества на шоколадовите изкушения, и отправиха искрени поздравления към талантливите ученици от ПГ „Велизар Пеев” и техните преподаватели.