Обновеният Паметник на загиналите във войните от Бучин проход събра жители и гости на селото в деня на Ботев

2001 преглеждания

Внушителният паметник на български войник в село Бучин проход събра десетки жители и гости на община Костинброд по повод 141 – годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Годишнината бе почетена с откриването на реновирания монумент на 2 юни.

Десетки граждани сведоха глави пред делото на Ботев и знайните и незнайни воини, сражавали се за България. Церемонията започна с откриване на обновения паметник, а сред официалните лица на събитието бяха кметът на община Костинброд Трайко Младенов,  народният представител от 44-то Народно събрание Васил Цветков, председателя на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев, кметът на с. Бучин проход - Бойко Борисов и майор Пенчев - началник щаб на поделение 34420- Понор. След като прозвуча националният химн, официалните гости прерязаха лентата и откриха монумента.

В приветствието си към присъстващите Трайко Младенов подчерта, че от този ден в Костинброд се поставя началото на нова традиция, с която жителите на общината ще почитат 2-ри юни именно на пред паметника на съгражданите си, загинали във войните. Кметът допълни, че именно подобна традиция трябва да бъде завещана на идните поколения. „Защото днес спираме за две минути в 12 часа, за да почетем да се преклоним пред Ботев, пред знайни и незнайни герои, чиито сърца са спрели завинаги във войните за защита на свободата и независимостта на страната ни. И в дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим думи като "отечество", "родина", " майка България”, допълни още той.

Васил Цветков допълни в обръщението си, че е особено важно да отдаваме уважение и преклон пред паметта на загиналите, тъй като именно по този начин почитаме историята си и показваме, че сме достойни наследници на далите живота си, за да сме днес свободни и независими.

Кметът на с. Бучин проход не скри емоциите си, разказвайки историята на някои от загиналите жители на селото, останали завинаги по бойните полета. „Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника, и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.“, продължи още Бойко Борисов.   

Последва заупокойна литургия, отслужена от отец Лъчезар, след която Командира на караула Майор Донев даде команда: „Мирно!“, „Шапки долу!“, „На колене!“, а всички гости отдадоха почит към загиналите. След поднасянето на венци и цветя, церемонията завърши със заря, огряла небето над Паметника на загиналите от Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

Паметникът представлява статуя на воин в цял ръст, която е единствена в общината. Той е почистен, обновена е каменната зидария, оградната шапка и е чекалирана площадката около него, поставени са пейки и нощно осветление. Храстите и тревната растителност са оформени, като е засадена и нова зеленина. Площадката е разширена и почистена, така че на нея без проблем вече могат да спират автомобили.

EspressoNews