Комисия ще разгледа утре предложението за обявяване на естественото местообитание на див божур за Защитена местност

2065 преглеждания

В поредица от интервюта с д-р Десислава Алексова ви разказахме за заплахите, които могат да заличат най-голямата естествена популация на символа на Божурище - дивия божур. Представихме ви и действията, които неправителствени организации, експерти и граждани предприемат, за да превърнат в реалност обявяването на зоната за защитена. Ответна реакция от ресорните институции вече има, а гражданите могат да се включат в предстоящите заседания по темата.

Във връзка с предложението, внесено в Столична община от Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Българска фондация „Биоразнообразие“, за утре е насрочено заседание на специална комисия по казуса.

То ще се проведе в сградата на Столична община, гр. София, ул. „Париж“ №5, в стая 205 и е с началo 11:00 часа.

Заседанието ще бъде отворено за граждани и всеки, който има интерес по темата, може да присъства без предварителна заявка или регистрация, съобщи специално за EspressoNews д-р Десислава Алексова.

Сред природозащитниците вече текат оживени дискусии по темата, като има и предложения новата защитена местност да бъде наречена „Божурище“ – на града, получил името си в чест на дивия божур.

Екипът ни продължава да следи темата за вас с надеждата заедно да запазим това природно богатство и символ на община Божурище.

EspressoNews