Филм за Димитър Казаков-Нерон в НЧ "Христо Ботев 1934"

2208 преглеждания

С прожекция на филм ще бъде отбелязана 84-годишнината от рождението на Димитър Казаков-Нерон. Лентата, посветена на именития художник, ще бъде представена в лятната читалня на библиотеката към НЧ „Христо Ботев 1934” град Божурище на 20 юни (вторник) от 21:30 часа.

Филмът е на френския режисьор и сценарист Жан Мари Дро, от поредицата му „Художници-чародейци на своето време” и е подарен на читалището от проф. Аксиния Джурова, консултирала режисьора по време на снимането му.

Събитието е част от инициативи на читалището, чиято идея е да си спомним и почетем легендарния художник.

НЧ „Христо Ботев 1934” кани всички граждани и гости на Божурище да отдадат почит на Нерон.

Припомняме на читателите на EspressoNews, че НЧ ''Христо Ботев 1934'' организира вечер посветена на Димитър Казаков, която се проведе на 11 май и премина под надслов ''Художникът на светлината''.

Димитър Казаков – Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика” при проф. Ефтим Томов във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. От 1966 година участва в художествени изложби в България и в представителни изложби в чужбина. На следващата година получава наградата на СБХ за графика.

Нерон се установява в Божурище през 1972 г., където работи като щатен художник на Военното поделение до 1977 г., а след това – на свободна практика. Именно в Божурище художникът извървява последния си земен път.

Творбите му са определяни като уникални, дълбоко свързани със земята и традиционната култура, съчетаващи абстрактно-фигуративната образност. Нерон създава живопис, графика, рисунки, керамика, пластика от дърво, с които изгражда облика на съвременната пластична култура, която популяризира извън границите на България. Самостоятелните му изложби у нас и в чужбина са над 40.

EspressoNews