Отбелязването на 143 години от обесването на Васил Левски

3414 преглеждания

Васил Иванов Кунчев (Васил Левски) е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г.
Една от паметните дати за българския народ е 18 февруари 1873 година. Дата, на която Апостола на свободата губи своя живот. На 26 декември 1872 година неуморният радетел за национална  свобода е заловен от турската полиция до Къкринското ханче. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Дякон Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Апостола оставя ярка диря в историята и в сърцата на хората. Затова за него  са написани много стихотворения. В наши дни личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите Левски е национален герой. Днес ние отблязваме 143 години от обесването на Дякона. Историята трябва да помни героите. Затова всяка година на тази дата цяла България се покланя пред великия Апостол на свободата. В Основно учлище „Васил Левски“, село Церово, община Своге на 18.02.2016г. се проведе тържество по случай 143 години от обесването на Васил Левски. Програмата се откри с презентация на тема „Историята помни много“. Имаше тържествен рецитал под наслов „Ние те помним, Апостоле“. Учениците от училището бяха изготвили картички свързани с темата на тържеството. Специален гост на празника беше г-н Хрсто Андреев, началник на РИО София-област, който откри и новия компютърен кабинет в училището. Всички гости бяха посрещнати с флаери, които носеха призива: „Българино, ти влизаш в училище, което носи името на най- великия българин - Васил Левски. Притихни и си спомни за неговото дело! Нека тръпка на гордост изпълни сърцето и душата ти!“. В Професионална гимназия „Велизар Пеев“, град Своге паметта на Апостола също беше почетена чрез изложба от негови крилати фрази и стихотворения, посветени на Дякона.
Няма човек, който да не усеща тръпка, когато слуша стихотворенията за Левски. Във всяко българско сърце живее споменът за Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най-чистата душа. Той винаги ще бъде пример за подражание за всеки българин. И въпреки че си отива млад от този свят, той е оставил на родината толкова, колкото за цяла вечност. Врагът отне живота му и го направи безсмъртен!

Материалът е изготвен от Василена Сайчева, ученичка от 12 клас в ПГ "Велизар Пеев", гр. Своге, за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.