Автошколи и инструктори от цялата страна излизат на протест във вторник

1894 преглеждания

Представители на автошколи от цялата страна излизат на национален протест следващия вторник. Целта им е да бъде постигнат ефективен диалог относно обявените мерки от Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията за промени при провеждането на изпит за шофьорска книжка.

На 27.06.2017 г. от 9 часа браншът се изправя в защита на професията инструктор и търси диалог с цел да бъдат обсъдени промените, които се предвиждат при провеждането на изпити за правоспособност за управление на МПС. Представителите на автошколи от цяла България се обединяват около идеята, че липсва диалог, че техните предложения и жалби не са чути, и че за да бъдат ефективни промените, трябва да бъдат разглеждани и предложенията на хората с дългогодишен опит в сферата. 

Събитието е под надслов “Ние не сме корумпирани” - Национална среща на автошколите и автоинструкторите, София, 27.06.2017 – 09:00 часа. 

Срещата ще се състои на адрес: gps координати:  42.708475,23.457047; бул. Ботевградско шосе, паркинга на магазин „Джъмбо“, входа към София от Ботевград. Очаква се в протеста да се включат около 300 автомобила от цяла България.

Инициаторите от обединени автошколи „За по-добро обучение, реални реформи и срещу корупцията" стоят зад следните тези:

1. Ние не сме източник на корупция. Ние не сме част от рекетьорска схема. Ние сме част от значим за обществото бранш. Ние сме обучаващи организации.

2. Работим упорито, изпълнявайки все по-завишените изисквания на клиенти и регулатори – не искаме държавата да ни помага, искаме да не ни пречи.

3. Знаем, че без инвестиции няма качество и се съобразяваме с това, независимо от все по-скъпо струващите изисквания за осъществяване на дейността ни, въвеждани с постоянни промени и нови регулации.

4. Искаме партньорско отношение, уважение на експертизата и опита, които имаме, защото общата ни цел е водачите на пътя да са по-добре подготвени и да се намалят катастрофите по пътищата.

5. Искаме разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност. Съсредоточаването им в ИА „АА“ е предпоставка за корупция, административен произвол, рекет и некомпетентност.

6. Готови сме за експертен и ефективен диалог с Министъра, неговите експерти, народните представители и всички институции и граждански организации по отношение на това какво е необходимо да се промени и подобри в системата на обучение, провеждане на изпити и оценка на бъдещите водачи на МПС. Смятаме , че съветници за необходимите и ефективни промени трябва да бъдат хората с дългогодишен опит в бранша.

7. Говоренето чрез медиите, соченето с пръст, игнорирането на становища, позиции, експертен капацитет и налагането на етикети върху целия бранш не е диалог, а пропаганда с неясна (или ясна само за някого) цел.

8. Обучението на водачите е ключова част от политиката за обезпечаване на безопасност на движението – многобройните промени, както в него, така и в Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане, осъществявани на парче, без стратегическа мисъл и разбиране на реалните проблеми и причини, които водят до черните статистики в България, не са реформи, а „движение по течението“ и популизъм. Резултатът е един и видим за всички – колкото повече необмислени и набързо въведени промени, толкова повече жертви по пътищата.

9. Искаме истинска, съдържателна и качествена реформа, включваща всички аспекти и добри решения по отношение на обучението, изпитите, контрола и безопасността на пътя, проведена след реален диалог, обективни и задълбочени оценки на въздействието, финансова оценка и устойчивост на средата.

10. Ако не искаме всички да бъдем жертви, нека се превърнем в съавтори на по-доброто ни настояще и бъдеще.

EspressoNews