На заключителна конференция община Драгоман представи проект „Независим живот за гражданите на Драгоман”

1882 преглеждания

Заключителна конференция по проект „Независим живот за гражданите на Драгоман” се проведе в Заседателната зала на Община Драгоман. На нея общинското ръководство представи проекта и всички дейности, извършени в рамките на неговата реализация.

Проект „Независим живот за гражданите на Драгоман“ – Почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съгласно договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с регистрационен № BG05M9OP001-2.002-0055-C001 – община Драгоман и в партньорство със „Соник старт”.

Целта на проекта е да се намали безработицата в община Драгоман и в същото време да бъдат обгрижвани  възрастни и самотноживеещи над 65-годишна възраст хора и хора с увреждания, в това число и деца.

Дейностите, заложени и реализирани по проекта, са:

•Организация и управление на проекта. Подбор и напасване на потребители и доставчици на социални услуги.

•Предоставяне на почасови социални услуги в общността и в домашна среда. Осигуряване на достъп до интегрирани услуги, според специфичните потребности на човека в неравностойно положение въз основа на индивидуална социална оценка, чрез подкрепа на дейността на Звено за почасово предоставяне на услуги.

•Обучение на персонала за предоставяне на услугите.

•Предоставяне на психологическа подкрепа и/или консултиране и/или супервизия на персонала,предоставящ социални услуги.

•Мотивационна и/или психологическа или друг тип подкрепа за потребителите на услугите, според тяхната индивидуална потребност.

•Осигуряване на специализиран транспорт за хората с увреждания.

• Информация и публичност.

Проектът  „Независим живот за гражданите на Драгоман”стартира на 01.12.2015 г. с встъпителна конференция и първи прием на документи за потребители на почасова социална услуга и социални асистенти/домашни помощници – доставчици на услугата. На основание утвърдените критерии - класирани кандидатите от първи прием за обслужване на 42 потребителя са: 10 социални асистента и 12 домашни помощника.

С цел повишаване качеството на социалните услуги в домашна среда бяха предоставени:

•работно облекло за преките доставчици на социалната услуга

•разработен и предоставен „Дневник на потребителя”.

•монтирани 2 броя временни табели.

•2 банера за провеждане на информационни събития и публични срещи.

•отпечатани 100 броя плакати А3 формат.

•отпечатани 500 информационни листовки и 1000 информационни брошури.

От  01.03.2016 г. до 21.03.2016 г. бе проведен втори прием на документи за потребители и експертен персонал по проект «Независим живот за гражданите на Драгоман», от които бяха назначени още: 6 социални асистента и 12 домашни помощника.

Поради засиления интерес и проектна възможност община Драгоман обяви трети прием за предоставяне на интегрирани социални услуги по проекта в периода  от 12.09.2016 г.  до  30.09.2016 г. След успешно приключилия трети прием на документи бяха назначени още 6 социални асистента и 9 домашни помощника. След този прием броят на  назначените социални асистенти и домашни помощници стана 54 души, при предварително планирани съгласно договора 34 такива, което надвишава с 60% този индикатор, а броят на  потребителите нарасна с близо 45%  от предварително планираните  68, като стана 102-ма души.

БМЧК съвместно с обществените възпитатели към МКБППМН и ръководителите на КЦДЖТН гр. Драгоман изработиха прекрасни мартеници по случай настъпването на Баба Марта. Всички ръчно изработени мартеници бяха закичени на потребителите от Проект „Независим живот за гражданите на  Драгоман”.

По повод 1-ви юни – Международния ден на детето, екипът по проекта раздаде подаръци на най-малките си потребители. Децата участваха със собствени  рисунки, стихотворения и песни на организирания Общински детски празник в „Спортна зала Драгоман“ на 02.06.2016 г

На 26.09.2016 г.  Българско национално радио „Радиокафе“ гостува на община Драгоман. Г-жа Лидия Банкова – Найденова разказа за развитие на социалната политика в общината, в т.ч. за успешната реализация на проекта. В рамките на 10 минути за ролята, ползата и нуждата от проекта говори ръководителят на Звено за почасово предоставяне на интегрирани социални услуги г-жа Анна Крумова.

По случай настъпването на Коледните и Новогодишни празници, екипът по проект „Независим живот за гражданите на Драгоман” и Звеното за почасово предоставяне на интегрирани социални услуги, ОПРЧР 2016-2020, подариха на всички социални асистенти, домашни помощници и потребители новогодишни картички. За малките потребители имаше и други подаръци и изненади.

На 23.02.2017г. Община Драгоман се сдоби със специализирано транспортно средство, адаптирано за хора с увреждания, за нуждите на социален проект „Независим живот за гражданите на Драгоман по ОП „РЧР“. На 07.03.2017г. транспортното средство беше официално представено на гражданите на гр. Драгоман от г-н Андрей Иванов пред Туристически информационен център. Използването на автомобила става възможно чрез попълване на специално разработена от екипа на проекта бланка – заявление, която можете да намерите в Звеното за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда, стая №28 в сградата на община Драгоман.

На 16.03.2017 година в Заседателната зала на Община Драгоман се проведе работна среща с доставчиците на социалната услуга, която включваше представяне на специализираното транспортно средство по проекта и неговото въвеждане в експлоатация; беседване и варианти за продължаване на проекта, като се взе в предвид застаряващото население в Община Драгоман.  Репортаж от срещата бе излъчен по национална телевизия.

Източник: Община Драгоман